Predstavljen projekat ''Inicijativa za očuvanje zemljišta''

Predstavljen projekat ''Inicijativa za očuvanje zemljišta''

„Inicijativa za očuvanje zemljišta“ naziv je prekograničnog projekta koji je predstavljen na sastanku RARIS-a u Zaječarskom upravnom okrugu. Sastanku su prisustvovali predstavnici iz oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, Zavoda za javno zdravlje, institucija i organizacija koje se bave ovom temom, kao i partneri iz Bugarske.

Cilj projekta je da pomogne očuvanju i poboljšanju kvaliteta zemljišta u Vidinskom i Zaječarskom okrugu.

Zemljište je izloženo zagađenju i to pre svega onom zagađenju koje je izazvano ljudskim aktivnostima. Zbog toga treba raditi na očuvanju kvaliteta zemljišta, čulo se na skupu. 

Projekat će trajati 15 meseci, a prvi rezultati očekuju se krajem godine. Prva projektna aktivnost biće izrada Vodiča za očuvanje kvaliteta zemljišta, koji će pružiti odgovore na pitanja kakvo je stanje zemljišta u Zaječarskom okrugu, imajući u vidu nove tehnologije, nova veštačka đubriva i nove pesticide.

„Inicijativa za očuvanje zemljišta“ je prekogranični projekat koji RARIS realizuje u okviru programa prekogranične saradnje sa susednom Bugarskom, koji finansira Evropska unija. Partner na ovom projektu je opština Boinica iz Bugarske.