Počinje realizacija projekta ''Na izvoru''

Počinje realizacija projekta ''Na izvoru''

Predavanjem o timočkom govoru, koje će u Regionalanom centru za stručno usavršavanje biti održano 29. marta, Udruženje za negovanje tradicije ''Izvor'' počinje realizaciju projekta ''Na izvoru''. Projekat je, prvenstveno, namenjen mladim ljudima, sa idejom da se na njih prenesu saznanja o prošlosti knjaževačkog kraja.

Druženje sa mladina Udruženje za negovanje tradicije ''Izvor'' nastavlja projektom ''Na izvoru''. Namera je da se na one na kojima počiva budućnost knjaževačke opštine prenesu govor, običaji, domaća radinost, tradicionalna trpeza, priče o znamenitim ljudima, stare varoške pesme i igre, zaboravljeni zanati.

''Kako godine rastu, tako i mi starimo i imamo više iskustva, zadaci su nam sve teži, što i jeste suština u bitisanju jednog udruženja,'' rekla je predsednica ''Izvora'' Ljiljana Mihajlović.

Projekat se realizuje u saradnji sa Bojanom Ristićem, nastavnikom srpskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi i Vladanom Stojadinović, direktorkom Narodne biblioteke ''Njegoš''. 

''Živi se brzo, nestaju stari zanati, menja se govor, tradicionalna jela se zamenjuju novim. Naša ideja je bila da nešto od toga sačuvamo i ako možemo prenesemo na buduće generacije,'' rekao je Bojan Ristić.

''Naša tema je, kao i uvek, zavičajna. Pozvani smo da predstavimo neke priče o velikanima našeg kraja. Život i načno delo Tihomira Đorđevića (etnologa, folkloriste, kulturnog istoričara i profesora , rođenog u Knjaževcu), biće tema jednog od predavanja našim mladim sugrađanima. Pokušaćemo da idemo tragovima Tihomira Đorđevića...'', kaže Vladana Stojadinović.

Udruženje ''Izvor'' ovim projektom izlazi u susret željama mladih. Njihova je želja da nauče da pletu, da prave slavske kolače, kazala je predsednica Ljiljana Mihajlović.

Predavanja i radionice, namenjene svim zainteresovanim mladim ljudima iz knjaževačke opštine, počinju u četvrtak, 29. marta u 12:00 časova, kada će biti reči o timočkom govoru. Radionice će biti održavane u Regionalnom centru za stručno usavršavanje. Finale projekta dogodiće se sredinom juna na vodopadu Bigar i na velikoj izložbi u Domu kulture.