Počela merenja osnovaca u Centru za rano otkrivanje posturalnih poremećaja

Centar za rano otkrivanje deformiteta kod dece otvorio je vrata za učenike knjaževačkih škola. Prvi su na pregled došli učenici Osnovne škole ''Dimitrije Todorović Kaplar'', a narednih dana merenjima će biti podvrgnuti đaci iz svih obrazovnih ustanova.

Nema godine, a da se sistematskim pregledima ne ustanovi da sve veći broj dece ima deformitet kičme. Danak je to životu sa visokim tehnologijama, u kojem su mobilni telefoni, računari i teške školske torbe, zamenili igru i bavljenje sportom. Jedinstven na Balkanu, knjaževački Centar za rano otkrivanje posturalnih  poremećaja, ima samo jedan zadatak – da pomogne pravilan razvoj dece. Merenja se obavljaju na savremenom i bezbednom aparatu, kaže dr Mikica Vidojević, specijalista sportske medicine.

''Tu možemo u ranom stadijumu da otkrijemo skoliozu, kifozu, ravna stopala, ikrivljene uglove nogu....Radiološki aparti su puni zračenja, a ovaj je potpuno bezbedan, nije štetan. Rano otkrijemo deformitet kod deteta, a onda imamo mogućnost da do 16, 17. godine to ispravimo i da konačno imamo zdravu populaciju.''

Pregledi dece počeli su sa učenicima Osnovne škole ''Dimitrije Todorović Kaplar'', koja je, idući u susret ovakvim problemima, u redovnu nastavu uvela korektivnu gimnastiku.

''I u školi i u Sportskom savezu će se odvijati preventiva, a isto tako i sprečavanje deformiteta i od strane nastavnika i od strane stručnjaka u Sportskom savezu'', kaže direktor ''Kaplara'' Milan Đorđević.

Merenja su besplatna, a vrata centra otvorena su svoj deci i svim roditeljima.

''Roditelji su dobrodošli i bilo bi dobro da se oni zainteresuju za status svog deteta. Moramo da se sami uključimo u brobu protiv tehnologija, da zajedno učestvujemo u razvoju dece,'' kaže dr Vidojević.

Nakon ''Kaplara'', stanje svoje kičme i stopala moći će da provere i dece iz osnovnih škola ''Vuk Karadžić'' i ''Dubrava''.