Penzioneri pokazali bogatstvo tradicije Timočke krajine

Knjaževac je danas bio domaćin 19. Smotre kulturno – umetničkog stvaralaštva penzionera Zaječarskog i Borskog okruga. Udruženje penzionera Knjaževca ugostilo je blizu 400 svojih kolega i koleginica, koji su se u velikoj dvorani Doma kulture predstavili u različitim umetničkim disciplinama.

Počelo je veselo još u rano prepodne, defileom ulicama grada, kada su Knjaževčani imali priliku da pozdrave učesnike 19. Smotre kulturno umetničkog stvaralaštva penzionera Zaječarskog i Borskog okruga. Ova velika manifestacija počela je u Domu kulture rečima dobrodošlice Radojice Vučića, zamenika predsednika opštine.
Smotra, koju su otvorili domaćini iz Kultuno – umetničkog društva ''Sunačana jesen'', po četvrti put se organizuje u Knjaževcu, a Radomir Veljković, predsedik Udruženja penzionera kaže da se za ovaj događaj posebno pripremaju.

Vreme koje odvajamo jednom godišnje za susret sa prijateljima iz Timočke krajine za nas je neprocenjivo, ističe Staljinka Beba Milić, predsednica Sekcije žena, koja je trajni trag o aktivnostima najstarijih Knjaževčana ostavila objavljivanjem monografije ''U kosama inje''.

Baveći se tradicionalnim pesmama i igrama naroda koji žive na ovim prostorima i amaterski i kroz svoj profesionalni rad učiteljice, a prepoznavši potencijale svojih vršnjaka, smotru kulturno – umetničkog stvaralaštva osmislila je i pokrenula Ljubinka Stančulović iz Negotina.

Puna tri časa na velikoj sceni Doma kulture smenjivali su se pevači, folklorni ansambli, recitatori, horovi iz opština i gradova Zaječarskog i Borskog okruga. Njihove nastupe ocenjivali su Vojislav Aranđelović, profesor književnosti, Snežana Dragićević Živković, profesor muzike i Slavoljub Tomić, koreograf. Oni će proglasiti najbolje u svim takmičarskim kategorijama, ali se svi slažu da su entuzijazam i volja, sa kojom ovi ljudi osvajaju scenu dragoceniji od svake nagrade.