Pčelari o klimatskim promenama, prezimljavanju i košnicama

Za svoje članove Udruženje pčelara ''Lipa'' organizovalo je u subotu, 21. decembra, predavanje o tekućim problemila u pčelarstvu, agroekološkim uslovima, prezimljavanju pčela i izboru košnica.

 

O svom načinu pčelarenja i borbi sa novim agroekološkim uslovima, govorio je Slavoljub Saša Rakočević, pčelar – praktičar iz Aleksinca.

''Rad pčelara najviše opterećuje priroda, koja više nije izdašna kao što je nekada bila. Prošlo je vreme kada je čovek mogao da baci zrno kukuruza, a da očekuje klip. Moramo da se prilagodimo agroekološkim uslovima i da prilagodimo sebi tip košnica sa kojima možemo uspešno da pčelarimo'', istakao je Rakočević.

U udruženju ističu da je stalna edukacija i držanje koraka sa naučnim dostignućima, te razmena iskustva od izuzetnog značaja za svakog ko pčelarenju pristupa na ozbiljan način.

''Uvek moramo da učimo i da se prilagođavamo klimatskim uslovima i da težimo proizvodnji kvalitetnih pčelinjih proizvoda'', kazao je Miroslav Miroslav Milošević, presednik ''Lipe''.

Na predavanju, koje je održano u društvenom klubu Doma kulture, bilo je reči i o  prezimljavanju pčela, te o izboru košnica iz kojih se može dobiti najkvalitetniji med.