Osma ''Šakalijada'': Odstreljena dva šakala

U subotu, 10. marta, u Kandalici je održana osma po redu ''Šakalijada''. U potrazi za ovim predatorom učestvovalo je šezdesetak lovaca iz Kruševca, Niša, Svrljiga i Knjaževca. Odstrelejna su dva šakala.

Šakal se u našim lovištima pojavio pre dvadesetak godina. Veoma brzo se razmnožava i osvaja teritoriju.  Lovi sam ili u čoporu, a najviše štete nanosi populaciji zeca i srneće divljači, mada neretko ume da napadne i divlju prasad. Upravo ovaj predator bio je razlog da se u subotu 10. marta, u selu Kandalica okupi šezdesetak lovaca na osmoj po redu Šakalijadi. Optimizma i dobrog raspoloženja nije nedostajalo. 

Deo lovaca  rasporedjivao se u blizini potencijalnih prelaza, postavljajući zasedu, dok je druga grupa bila zadužena za pogon divljači. Usputno, nailazilo se na sveže tragove.

Nakon četiri sata koliko je bilo predviđeno za lov, povratak na zborno mesto ispred lovačkog doma ''Mačak''. Dva odstreljena šakala bila su dovoljan razlog za zadovoljstvo i gostiju i domaćina. Šakalijadu već osam godina organizuje Ilija Milovanović.

Drugo ''poluvreme'' počelo je minutom ćutanja za kolege koje sada love u nekim “večnim lovištima“. Lutrija na kojoj je glavna premija bila odstrel srndaća i naravno druženjem uz muziku, dobar zalogaj i kapljicu, sa željom da naredne godine bude i viže učesnika i više šakala.