Odlazak mladića iz zlatne generacije knjaževačke košarke

Odlazak mladića iz zlatne generacije knjaževačke košarke

U Knjaževcu je nakon duge i teške bolesti, preminuo Zoran Milić Ćaki, jedan od pripadnika zlatne generacija knjaževačke košarke.

Zoran Milić rođen je u Knjaževcu 1954. godine, u varoši za koju je do kraja života bio vezan ljubavlju, porodicom, profesijom.

Iako je radni vek proveo u Zavodu za vaspitanje mladeži,  najveći broj Knjaževčana pamtiće ga kao pripradnika zlatne generacije knjaževačke košarke, ali i kao donatora Zavičajnog muzeja, velikog ljubitelja Stare planine i Babinog zuba, kao momka, koga su sretali na knjaževačkom korzou, ili na nekim drugim mestima, koja i danas vezujemo za rođene Knjaževčane.  

Rano je izborio mesto u prvoj petorci najtrofejnijeg tima Košarkaškog kluba Leda, koji je sa klupe predvodio Zoran Ristić Pekar. Bila je to generacija dostojna da u kupu ugosti najveće klubove Jugoslavije, kakvi su Zvezda i Partizan. Na utakmici sa Bosnom, tadašnjim šampionom Evrope, koja je na terenu Knjaževačke gimnazije, pred nekoliko stotina gledalaca, pod reflektorima, odigrana 1980. godine, Ćaki se oprostio od aktivnog igranja košarke, kao i veći deo njegovih tadašnjih saigrača.

Generacije, kojima je košarkaško igralište Knjaževačke gimnazije bilo omiljeno mesto za izlazak, pamtiće Ćakija kako, činilo se lako, ''čita'' odbranu protivnika, prodire u reket i poentira, na oduševljenje publike.

Kao sportista, znao je da se sve utakmice ne mogu dobiti i da je i poraz deo života, samo što je taj poraz došao u drugoj četvrtini. Prerano.