Od sutra zabrana kretanja od 18 časova

Od sutra zabrana kretanja od 18 časova

Vlada Republike Srbije donela je odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Skraćeno je vreme zabrane kretanja tokom dana, pa će umesto od 17 časova do 5 ujutro, sada to biti od 18 časova do 5 časova ujutru.

Građani stariji od 65 godina moći će, počev od sutra, da utorkom, petkom i nedeljom izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do jedan sat iza ponoći, najviše 600 metara od mesta stanovanja.

Od utorka, 21. aprila, dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) mogu biti ponovo otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite.

I dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima.

Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, kozmetički saloni, teretane i fitnes centri.

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance.