Nova radna mesta za mlade u Knjaževcu

Nova radna mesta za mlade u Knjaževcu

Tri knjaževačke firme, koje su proteklih šest meseci u svojim pogonima testirale švajcarski metod obuke na radnom mestu, zaposlile su 21 mladih na poslovima galanteriste, bravara i šivača, saopšteno je iz programa ''Znanjem do posla''.

Kroz ovaj pilot projekat obuke na radnom mestu, nove veštine i znanja za tri tražena zanimanja u kompanijama Recika, Beba Kids i Kran Inženjering obučeno je 47 nezaposlenih Knjaževčana i Knjaževčanki mlađih od 30 godina. Obuke je, u okviru svog partnerskog programa sa Vladom Republike Srbije „Znanjem do posla“, finansirala vlada Švajcarske sa blizu 85.000 franaka.

''Zadovoljni smo što i u Knjaževcu ponavljamo dobre rezultate postignute na obukama u Kragujevcu i što postaje jasno da naš metod obuke na radnom mestu odgovara i nezaposlenim mladim ljudima i poslodavcima. Jednima, jer daje veštine i znanja koje ih brže vode do posla i ekonomske nezavisnosti, a drugima jer im rešava akutni problem nedostatka kvalifikovane radne snage“ izjavio je dr Kristof Bauman, direktor programa „Znanjem do posla“.

„Za kompaniju „Recika“ ovo je bila idealna prilika da uz pomoć švajcarskih kolega napravimo program obuke za zanimanje galanteriste za koji u Srbiji ne postoji škola, ali i da obučimo mentore za rad sa mladima u kompaniji i da ovakve obuke sprovodimo samostalno kad god nam se ubuduće stvori potreba. Mi smo nakon obuke zaposlili dvoje mladih ljudi jer smo bili prezadovoljni njihovim napretkom.“ rekao je Oliver Jelenković, direktor i suvlasnik Recike.