Noć istraživača: Milutin Milanković, jedan od najvećih srpskih umova

Deo manifestacije ''Noć istraživača'' Naučni klub Regionalnog centra za stručno usavršavanje posvetio je Milutinu Milankoviću, jednom od najčuvenijih srpskih naučnika. Predavanje su održali članovi Udruženja ''Milutin Milanković'' iz Beograda.

 

Jedan od programa Noći istraživača u Naučnom klubu regionalnog centra za stručno usavršavanje bio je posvećen Milutinu Milankoviću, jednom od najčuvenijih srpskih naučnika, koga je NASA uvrstila u 15 najvećih naučnih umova svih vremena. U sferu njegovog interesovanja spadale su  matematika, astronomija, klimatologija, geofizika. Milanković je bio i prvi srpski doktor tehničkih nauka. Izradio je projekte mostova od armiranog betona, u rasponu od 30 metara, na stenovitim obalama za buduću trasu železničke pruge Niš-Knjaževac, kaže Slobodan Stojanović, potpredsednik Udruženja ''Milutin Milanković'' iz Beograda.

Deseta evropska noć istraživača realizuje se u 29 gradova i opština Srbije do 28. septembra pod sloganom ''Desta noć kroz znanje daje moć'', rekao je Dejan Tomić, direktor Regionalnog centra.
 
Ovogodišnja Noć istraživača završava se Festivalom nauke, koji će 28. septembra biti održan u hali ''Kaplar''.