Mladi knjaževački speleolozi na kampu u Ovčar Banji

Mladi knjaževački speleolozi na kampu u Ovčar Banji

U periodu od 25. do 28. septembra u Ovčar Banji održan je Kamp mladih speleologa u organizaciji Komisije za speleologiju PSS, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta.

Kamp je pohađalo sedmoro mladih Knjaževčana starosti od 17 do 21 godine, praćeni vođama kampa i demonstratorima, Milanom Rajčićem i Mladenom Miloševićem iz Sportskog speleološkog udruženja SAIS iz Knjaževca.

Učesnici kampa bili su smešteni u planinarskom domu „Dom“, ispod živopisnih krečnjačkih stena prelepe Ovčarko-kablarske klisure. Upravo na jednoj od pomenutih stena održan je praktični deo kampa na kojem je sedmoro polaznika kampa uvežbavalo speleološku tehniku penjanja i spuštanja niz uže, pod budnim okom dvojice demonstratora.

Pored praktičnog dela kampa, polaznici su se upoznali i sa teorijskom osnovom speleologije: nastankom pećina i jama, kraškim procesom, najdužim i najlepšim pećinama sveta i Srbije, razlozima za sprovođenje speleoloških istraživanja, tehničkom opremom, opasnostima u pećinama i planinama uopšte.

Sa ovim temama učesnici kampa su se upoznali putem prezentacija i filmova, koje je često pratio komentar demonstratora. Poslednjeg dana kampa učesnici su posetili Potpećku pećinu kod Užica, u kojoj su, uz pomoć turističkog vodiča i demonstratora, imali priliku da se i direktno upoznaju sa geomorfološkim odlikama ove zanimljive pećine: da obiđu turistički deo sa pećinskim nakitom i velikom ulaznom dvoranom, ali i da vide deo povremeno hidrološki aktivnog nivoa pećine.