Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: Svi se, kao, nešto trude....

U Udruženju obolelih od multiple skleroze obeležen je danas Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Na tribini pod nazivom ''Stop diskriminaciji'' govorila je Snežana Nikolić, psiholog, direktorka Centra za socijalni rad u Knjaževcu.

 

Arhitektonske barijere, nezaposlenost i nepostojanje svesti o teškoćama i problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću, potvrđuju da se njihova prava i dalje krše, ili bar nedovoljno ostvaruju, čulo se na tribini, koju je povodom Međunardonog dana osoba sa invaliditetom organozovalo Udruženje obolelih od  multiple skleroze. Govorila je Snežana Nikolić, psiholog, direktorka Centra za socijalni rad. Da je solidarnost sa invalidima i važna i neophodna potvrđuju i u Crvenom krstu, kao jedanom od važnih saradnika MS udruženja.

Iako se situacija vremenom menja, još uvek smo ljudi koji se bore za svoje mesto u društvu, lekove i banjsko lečenje koje i dalje plaćamo, za to da nas razumeju čak i naše porodice, kaže Ana Ranđelović, predsednica MS udruženja.

Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.