Manastir Svete Trojice: Crkva je dom, mesto mira, utehe i sabornosti

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležili su juče praznik Svete Trojice. Svoju slavu obeležio je i istoimeni manastir na obroncima Stare planine. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop timočki Ilarion.

Silazak Svetog Duha na apostole - Sveta Trojica ili Duhovi slava je istoimenog manastira, smeštenog na obronicima Stare planine. Tim povodom, Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika timočki Ilarion, uz sasluženje manastirskog bratstva i sveštenika knjaževačke crkve.
 
Crkvu traba da doživljavamo kao svoj dom, mesto mira i utehe, poručio je vladika, a da dane praznika treba da iskoristimo kao poziv na sabornost, slogu i jedinstvo, povezani sa Bogom i jedni sa drugima, kazao je episkop timočki.
 
Manastir Svete Trojice nalazi se 15 kilometara jugoistočno od Knjaževca, između Donje i Gornje Kamenice. U prošlosti paljen i uništavan, ne ostavlja bitnije dokumente o svom nastanku, ali se pretpostavlja da ga je 1457. godine podigao despot Lazar, sin Đurđa Brankovića. Manastir je danas spomenik kulture od velikog značaja, mesto hodočašća brojnih vernika i nezaobilazna stanica turista