"Mala Venecija na istoku Srbije" o graditeljskom nasleđu Knjaževca

"Mala Venecija na istoku Srbije" o graditeljskom nasleđu Knjaževca

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš u Knjaževcu je sproveo terensko istraživanje , tokom avgusta i septembra, u okviru projekta „Izrada Studije zaštite nepokretnih kulturnih dobara i graditeljskog nasleđa Кnjaževca“.

Кao jedan od rezultata projekta nastala je publikacija “Mala Venecija na istoku Srbije”, koja na razumljiv način treba da predstavi graditeljsko blago I nasleđe našeg grada. Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kroz program finansiranja i sufinansiranja projekata iz oblasti kulturnog nasleđa u 2019. godini.

Тokom realizacije projekat је obuhvatio mnoge načine sakupljanja I istraživanja građe , prikupljanje tehničke I foto dokumentacije, takođe je započeta I digitalizacija kulturnog nasleđa uz pomoć metode fotogrametrije. Po završetku moglo je se videti realno stanje nepokretnih kulturnih dobara, ugroženost I potencijali, na osnovu čega su donete smernice za zaštitu, unapređivanje stanja,brendiranje I marketing.

Veliku pomoć pružili su vlasnici samih građevina kao I stručni saradnik iz Zavičajnog muzeja Knjaževac - Milena Milošević Micić, dok su Saša Milutinović I Boban Radivojević tokom prikupljanja foto dokumentacije bili od neizmernog značaja.

U narednom periodu uslediće dalja promocija projekta, prezentacija studije, njeno usvajanje i implementacija.