Kulturna tradicija Knjaževca na haljinama ''Izvora''

Na Nedelji mode u Torinu, u okviru kolekcije ''Idol'' prikazana je etno haljina Udruženja za negovanje tradicije ''Izvor'' iz Knjaževca sa motivima paunovog pera.

Učešće na Nedelji mode u Torinu prvi je korak inicijative koja je od velikog značaja za region, jer se prvi put predstavljaju modne kolekcije iz različiih društvenih sredina u svrhu podrške i promocije jedinstvenih brendova, modnih kolekcija i održive mode sa Balkana.

Kolekcija ''Idol'', gde je haljina ''Izvora'' ušla u TOP 10, objedinila je 40  afirmisanih i neafirmisanih dizajnera i kreatora sa Balkana i predstavlja jedinstvenu fuziju drevnih kultura i simbola duge i bogate istorije i tradicije ovih krajeva. Zahvaljujući preporuci Lidije Ivanović, haljina iz Udruženja “Izvor” pronašla je svoj put do modne piste u Torinu, a našla se i na naslovnim stranama nekih italijanskih modnih časopisa.
Sve kolekcije ovog udruženja nose ime “Zaveštanje za budućnost”, a priča o haljinama sa ornamentima se ovde ne završava. Sve je počelo od venčanice koja je rađena po uzoru na bakinu dugu košulju, a nakon toga, sve je krenulo samo od sebe.
Za mnoge od rukotvorina nastalih u Udruženju postoji veliko interesovanje stranaca, kako zbog prepoznatljive ornamentike, tako i zbog prirodnih materijala, boja, veza.

Ornamentika sa fresaka bila je vizija Ljiljane Mihajlović, koja se kasnije prenela na čitave kolekcije, aksesoare, suvenire. Sve haljine iz kolekcije “Zaveštanje za budućnost” namenjene su za venčanja u crkvi, ali se mogu kupiti ili po narudžbini poručiti u Udruženju “Izvor”.
Petnaest godina postojanja Udruženja za negovanje tradicije “Izvor” obeležile su brojne nagrade i priznanja. Najveće od njih jeste Majska nagrada Opštine Knjaževac. Međutim, jedna od prestižnijih i najvećih nagrada jeste i ulazak haljine iz kolekcije “Zaveštanje za budućnost” u TOP 10 na Nedelji mode u Torinu. U pripremi je i nova kolekcija kojom će “Izvor” obeležiti 15 godina rada i postojanja. Kolekcija će, kako kažu u Udruženju, biti prepoznatljiva po tome što će ljudi lako prepoznati da dolazi iz Knjaževca.