Krizni štab: Za strance PCR test, našim građanima – test ili karantin

Krizni štab: Za strance PCR test, našim građanima – test ili karantin

Strani državaljani neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, dok će građani Srbije moći da uđu bez testa u zemlju, ali će onda morati u karantin, saopštila je ministarka i članica štaba Darija Kisić-Tepavčević.

Ta mera važiće od 20. decembra, najverovatnije do 10. januara, u zavisnosti od epidemiološke situacije, rekla je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba. Test će biti potreban za sve strane državljane, bez obzira iz koje zemlje ulaze u Srbiju.

Kisić Tepavčević je izjavilada se broj pregleda u kovid ambulantama smanjuje i da je to ohrabrujući podatak. Zabrinjava podatak da od ukupnog broja pregledanih, veći procenat zahteva hospitalizaciju. To znači da od onih koji se javljaju na pregled, veći broj ima teži oblik bolesti. Ohrabrujuće je, međutim, to što je manje opterećenje na kovid ambulante i što je manji broj pregleda skoro za trećinu. Osim Beograda, novih žarišta virusa ima i u Novom Sadu, Kragujevcu...
Nijedna  vakcina do sada još uvek nije registrovana u zemlji porekla i dok se ne registruje i ne dobije sve sertifikate naše Agencije za lekove i medicinska sredstva, ne može se primenjivati u našoj zemlji.

Dosadašnja mera – da svi ugostiteljski i većina trgovinskih objekata radi do 17 časova, a da vikendom ne radi, produžena je do petka, 18. decembra, a potom će se odlučiviti da li će one biti pooštrene.