Konji u Knjaževcu – novi otmeni i graciozni drugari

U Knjaževcu počinje da radi prva škola jahanja. Školu je organizovala porodica Stojanović u ataru Sastavka, a druženje sa ovim plemenitim životinjama odmah je zainteresovalo i decu i odrasle.

 

Cveta, Beba i još šestoro njihovih drugara i drugarica, novi su, neobični stanovnici Knjaževca. Izgleda da se između njih i starosedelaca varoši odmah rodilo prijateljstvo zasnovano na poverenju. I sve to zahvaljujući Miroslavu Stojanoviću i njegovoj porodici, koja je svoju ljubav prema konjima poželela da podeli sa onima koji će tek zavoleti ove plemenite životinje. Tako su, nadomak grada, u ataru Sastavka, nastale ''Štale Stojanović''.

''Konje čuvamo dugo, od 1998. godine, isključivo zbog dece. Ideja za otvaranjem škole jahanja došla je ''preko noći''. Rekli smo, hajde, pošto ih čuvamo, da spojimo ljubav i ono što je korisno. Cela porodica je uključena, a nosilac svega je sin, koji jaše od pete godine'', priča Miroslav Stojanović.

Na druženje u Štalu Stojanović često dolaze deca, da upoznaju ove lepe, dostojanstvene životinje, ili još neko od živih stvorenja, poput golubova, zečeva, ili prepelica, koji se, takođe ovde čuvaju. I dok je za decu druženje sa životinjama prava uživancija, članovi udruženja obolelih od multiple skleroze kažu da konji čine dobro onima koji imaju zdravstvene probleme.

''Poznato je da terapeutsko jahanje može da doprinese poboljšanju fizičkog i psihičkog stanja obolelih od MS-a. Razvija se koordinacija pokreta, popušta ukočenost mišića, poboljšava emocionalno stanje'', naglašava Ana Ranđelović, predsednica MS udruženja.

Stojanovići su veoma strpljivi, koliko sa radoznalim početnicima, toliko i u odabiru konja koja će čuvati, jer oni moraju biti mirni i dobre naravi. A to se može jedino sa puno ljubavi. 
 
Zima je stigla, pa će osam konja Štale Stojanović do Đurđevdana odmarati. A onda će u njihovom gracioznom hodu i urođenoj otmenosti moći da uživaju i Knjaževčani i gosti Knjaževca, kao u sasvim posebnoj sportsko – turističkoj atrakciji.