Kompanija ''Demetra'' otvorila pogon za preradu voća i povrća

U Domu starih ''Vila Katarina'' kompanija ''Demetra'' otvorila je pogon za preradu voća i povrća. Pogon su otvorili Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad. zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad. zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac otvorili su danas proizvodni pogon Zanatske radnje za preradu voća i povrća ''Demetra''. Smešten u velikom dvorištu Doma starih, ovaj pogon nastao je iz želje da se ishrana korisnika ove ustanove obogati domaćim i zdravim proizvodima, napravljenim po recptu naših baka, kaže direktor Milovan Đurić.

''Naši korisnici koji su probali domaće proiizvode, više ne žele industrijske. Smogli smo snage da napravimo ovaj pogon. U našim proizvodima nema nikakve hemije, nikakvih dodataka....Ajvar, recimo, pravimo onako kako se to radi u kućama. U komercijalnu prodaju idu alkoholna pića''.

Ustanove, kakva je Dom starih ''Vila Katarina'', koje su posvećene svojim korisnicima, uvek mogu da računaju na podršku Ministarstva, kazao je Nenad Nerić.

''Raduje nas prilika da prisustvujemo otvaranju ovakvog proizvodnog kapaciteta. Sigurno je to podstrek i za samu sredinu knjaževačku i nadamo se da će primera ulaganja biti još. Ministarstvo može da pomogne sa aspekta zapošljavanja. Vlasnik ovog pogona može da aplicira za pomoć iz programa ''Moja prva plata'', kao i za još neke projekte i programe, koje pokreće Ministarstvo, a finansiraju se preko Nacionalne službe za zapošljavanje''.

Predsednik knjaževačke opštine bio bi zadovoljan kada bi primer ''Demetre'' sledili i poljoprivredni proizvođači, koji bi preradom svojih proizvoda mogli da zarade mnogo više.

''Mogli smo da vidimo da i bez previše skupih i komplikovanih mašina može da se napravi gotov proizvod koji izgleda atraktivno ne samo u lokalnim, već i u nacionalnim, pa i evropskim okvirima. Želimo da ovo bude primer dobre prakse i dovodićemo ovde naše proizvođače, koji žele da svoje poljoprivredne proizvode pretvore u polu ili gotove proizvode.''

U Domu starih ''Vila Katarina'' u Knjaževcu i Boru smešteno je oko 160 korisnika, o kojima svakodnevno brine šezdesetak zaposlenih.