In memoriam: Žika Radenković (1935 - 2019)

In memoriam: Žika Radenković (1935 - 2019)

U Knjaževcu je u 85. godini, posle duge i teške bolesti, preminuo Žika Radenković, muzičar, narodni umetnik i čuvar izvornog stvaralaštva.

 

Rođen je 1935. godine u selu Jalovik Izvor. Ostao je bez majke u petoj godini, Živeo je sa ocem, sestrom i bratom od strica, koga je uvek smatrao za najrođenijeg. Mesni narodni odbor ga je 1948. godine uzeo da uči za „ćatu“, jer je imao lep rukopis, a onda je iste godine stigla ponuda od rudnika „Dobra sreća“ iz Vine za školovanje u Rudarskoj školi. Bio je član foklora i pozorišta „Petar Čolović – Peša“, ali i solista na razglasu u rudniku „Dobra sreća“ u Vini, gde je uveseljavao rudare, posle izlaska iz jame.

Žika Radenković je još kao šestogodišnji dečak počeo da peva i svira na fruli, najpre kao samouk, slušajući radio, i kasnije učeći od drugih frulaša u selu. Klarinet je počeo da svira u sedamnaestoj godini, učivši kod kapelnika Nikolaja Ranđelovića, a to znanje je usavršavao u Beogradu kod Božidara – Bokija Miloševića. Njegov učitelj na harmonici bio je Miodrag Todorović – Krnjevac, dok je sviranje u gajde naučio od makedonskih gajdaša. Žika Radenković svirao je i kaval, blok flautu, gusle, tamburicu, usnu harmoniku, trubu, dvojnice, okarinu, drombulje, saksofon. Bio je i pevač, kompozitor, a bavio se amaterski i glumom.
Juna 1966. godine primljen je na audiciji RTV Beograd, gde je imao i stalnu „solo emisiju“, koja je bila prva te vrste u Jugoslovenskoj radio i televiziji (JRT), sa raznovrsnim programom i trajanjem od 45 minuta. Postao je član grupe Save Jeremića, nekada poznatog frulaša, a bio je i voditelj programa na estradi od 1968. godine, gde je bio učlanjen.

Bio je cenjen od strane svojih kolega, i najpoznatije zvezde estradne scene tražile su da bude gost u njihovim emisijama. Od Jovana Janićijeviča – Burduša, do Lepe Brene, po kojoj je dobio i drugi – estradni nadimak Lepi Brenko.

Bio je osnivač  i organizator Festivala izvorne narodne muzike „Sabor na panadžur“,  koji se održava svake godine na Veliku Gospojinu u selu Jalovik Izvor, gde mu je ove godine uručeno i priznanje Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije  za životno delo.