Gde smo u procesu pregovora za članstvo u EU

Gde smo u procesu pregovora za članstvo u EU

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije organizuje 29. marta okrugli sto na temu ''Gde smo u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji''.

Okruglu sto biće održan u Zaječaru, u sali Zaječarskog upravnog okruga od 12:00 časova.

Cilj okruglog stola je da predstavi gde smo trenutno u procesu pregovora za članstvo u EU, ko u naše ime pregovara, kako se u pregovorima može učestvovati, šta nas očekuje i koji su koraci koji slede. Uvodničar će biti Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Proces pristupanja Srbije članstvu Evropske unije ulazi u završnu fazu. U prilog tome je i Strategija proširenja za Zapadni Balkan, koja je u Strazburu usvojena šestog februara. Poznato je koliki je za Srbiju suštinski i dugoročni značaj pristupnih pregovora, pa time i za region istočne Srbije. Proces pristupanja je važan i sa aspekta prilagođavanja promenama koje će uslediti. Pristupanje EU nosi sa sobom mnogobrojne mogućnosti ali i pretnje, jer će se nekim sektorima i poslovima znatno promeniti uslovi rada i poslovanja. Neučestvovanje i nepoznavanje procesa pridruživanja predstavlja potencijalni problem za budući razvoj celog regiona, saopšteno je iz RARIS-a.