Forum sesija Timočkog kluba: Građani, mediji, lokalna samouprava

Udruženje Timočki klub organizovalo je danas, u prostoru Regionalnog centra za stručno usavršavanje, forum sesiju na temu ''Preporuke za lokalnu samoupravu za određivanje  javnog interesa u oblasti informisanja za konkurs  koji raspisuje opština Knjaževac za sufinansiranje medija iz budžeta opštine.'' Forum je organizovan u okviru projekta ''Pitajte građane . oni znaju''.

Građani treba da znaju kako se troše njihova sredstva, jer oni svojim novcem plaćaju izradu medijskih sardžaja, čulo se, pored ostalog, na forum sesiji Timočkog kluba, organizovanoj sa ciljem da se dođe do odgovore koje su to teme od posebnog interesa za građane, a kojima bi mediji, sufinansirani iz budežta opštine, trebalo da se bave.

''Mogu da kažem da smo od građana dobili informacije o tome šta bi želeli da gledaju kroz medije. Drago mi je što su oni zainteresovani. Mogla bih da najavim da će opština Knjaževac sledeće godine, kada bude raspisivala konkurs za imati preporuke, predloge, ideje građana sa cele teritorije knjaževačke opštine,'' kazala je Slađana Milutinović, koordinator projekta.

''Lokalna samouprava svakako poštuje zakon kada je u pitanju konkurs za sufinansiranje medija, ali je sugestija da se pre raspisivanja konkursa mora uraditi anketa šta je to javni interes građana, šta interesuje ljude koji ovde žive, a čiji se novac izdvaja za finansiranje medija,'' smatra Lidija Ivanović, urednica FKMS radija.

Jedan od ciljeva projekta ''Pitaj građane – oni znaju je da se u konkursnoj dokumentaciji za konkurs u narednoj godini  za  sufinansiranje projekata koji ostvaruju javni interes u oblasti informisanja – u prioritete za finansiranje uvrste preporuke dobijene kroz projekat. 

''Mislim da smo mi među prvima raspisali konkurs za sufinansiranje medija. Kada bi se cifra koju izdvajamo za medije uporedila sa budžetom, to je procentualno možda najviše u regionu. Naravno da se slažemo da građani treba da se pitaju šta misle čime treba da se bave,'' rekao je Branislav Josifović, šef Kabineta predsednika opštine.

Projekat ''Pitaj građane – oni znaju'', realizuje se u okviru programa podrške ''Kaži/traži šta te zanima'', koji sprovode Nezavisno udruženje novinara Srbije, Balkanska istraživačka mreža i Fondacija Slavko Ćuruvija, a finansira Evropska unija.