Festival vina i rakija: Najboljim pordumima priznanja za kvalitet

Udruženje proizvođača vina i jakih pića VIR iz Knjaževca organizovalo je trećeg avgusta u Domu kulture Festival vina i rakija. Nakon ocenjivanja, održanog 27. jula, bila je to prilika da se najboljim proizvođačima uruče priznanja za kvalitet.

Sveža, nepretenciozna, slatka i aromatična,  ili suva, bela vina...rakije koje mirišu na voće, ili lekovite biljke od kojih su napravljene. Svega toga bilo je na Festivalu vina i rakija u Knjaževcu. Nakon što je stručna komisija krajem jula ocenila kvalitet, na Udruženju VIR bilo je da medalje za kvalitet uruči najboljim proizvođačima. Za rakije, najbolji su dobili povelje koje nose ime Jovana Isakova, poput podruma ''Malča'' iz Svrljiga. Vrhunski kvalitet pregršt najviših priznanja i ovoga puta doneo je Vinariji ''Jović'' iz Potrkanja.

Raduje nas da se sve više proizvođača grožđa i voća opredeljuje da svoje proizvode preradi u vina i rakije i mi ćemo ih u tome podržati, kazao je predsednik Opštine Milan Đokić.

''Nadam se da će ovakvo ocenjivanje da podstakne još više Knjaževčana da ono što su im tržišni viškovi prerade. Želimo da podstaknemo Knjaževčane da registruju podrume, da izađu na ''belo'' tržište, da počnu za sebe  i za svoje porodice, da ostvaruju mnogo više prihoda prodajom vina i rakija, nego što to čine prodajom voća i grožđa. Pomoći ćemo im da dobiju opremu, što će biti tema konkursa ne samo u 2019. godini, već i u 2020. i svim  narednim godinama. Uslov će biti da registruju svoje podrume.''

Iako Knjaževac ima dugu tradiciju proizvodnje vina, novo vreme zahteva i promenu načina proizvodnje, čega su, čini se, ovdašnji podrumari itekako svesni, spremni da savremenom proizvodnjom i još boljim kvalitetom velikim koracima zakorače na vinsko - rakijsku scenu.