EU PRO: Konkurs za mlade ''Solidarnost nas spaja''

EU PRO: Konkurs za mlade ''Solidarnost nas spaja''

Razvojni program EU PRO, uz podršku Evropske unije, otvorio je nagradni likovni konkurs za učenike srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština sa temom „Solidarnost nas spaja“, kako bi mladi sagledali svet oko sebe u godini pandemije korona virusa.

Ova tema treba posebno da podstakne mlade da prepoznaju značaj solidarnosti i predstave ono što je pandemija pokazala - da su pred problemima svi jednaki, kao i da se oni lakše prevazilaze zajedničkim angažovanjem celog društva. Đaci kroz likovni izraz treba da prikažu kako se svet i njihovo neposredno okruženje promenilo u doba pandemije, da istaknu primere solidarnosti i podrške koje je pandemija podstakla, kao i ko je u njihovim zajednicama bio najviše pogođen novim okolnostima.
 
Ovim konkursom, koji se tradicionalno organizuje četrnaesti put, Evropska unija pored motivisanja mladih da budu aktivni i razmišljaju o važnim društvenim temama, podstiče i njihovu kreativnost i nagrađuje talentovane đake ali i škole koje su posebno angažovane u kreativnom radu sa mladima.

Đaci i šira javnost moći će da glasaju onlajn putem zvanične internet prezentacije programa EU PRO i tako odaberu svojih 12 favorita iz sužene konkurencije od 20 radova koju će prethodno odabrati interni žiri. Onlajn glasanje će biti otvoreno nakon zatvaranja konkursa i trajaće pet dana. Glas publike učestvovaće kao peti član žirija, nakon čega će članovi žirija napraviti izbor od 12 najboljih radova koji će se naći na stranicama kalendara EU PRO-a za 2021. godinu, dok će autori i autorke biti nagrađeni laptop i tablet računarima i mobilnim telefonima.

Konkurs je otvoren do 15. novembra, a proglašenje pobednika, dodela nagrada i promocija kalendara biće organizovani u decembru u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Propozicije učešća na likovnom konkursu mogu se naći na internet stranici EU PRO.