Eleonora iz Milana upoznaje Knjaževac i Knjaževčane

Realizujući projekat ''Italijanski volonteri u Srbiji'', Centar lokalne demokratije pružio je Knjaževčanima priliku da toplo avgustovsko veče provedu u uličnom bioskopu, susretnu se sa italijanskom kinematografijom kroz film ''Zlatni dečak'' i upoznaju Eleonoru Ifranko, mladu studetkinju prava iz Milana, koja u Knjaževcu boravi u okviru programa Evropski volonterski servis.

''Odlučila sam da dođem ovde, da osetim kakav je život van Evropske unije, kako je živeti na Balkanu, da upoznam kulturu i ljude. Dopada mi se Knjaževac, ljudi su veoma topli i prijateljski, dopada mi se ova mala zajednica'', kaže Eleonora.

Putovanje, upoznavanje vršnjaka, sticanje novih znanja, ono je što nudi Evropski volonterski servis i te pogodnosti koristi veliki broj mladih ljudi, kaže Saša Marinkov iz Centra lokalne demokratije. 

''Evropski volonterski servis je program koji traje već godinama i omogućava mobilnost mladih širom Evrope. Omogućava im da posete zemlje koje nikada ne bi posetili. Ti programi su populatni i kod nas, a nadamo se da će i Knjaževčani biti zaiteresovani da ovakve programe rade u nekoj od zemalja Evropske unije i šire'', ističe Marinkov.

Eleonora je učestvovala u Letnjoj školi grnčartsva, a do kraja oktobra, kada se završava njen boravak u Knjaževcu, planira radionice sa decom i mladima, saradnju sa Narodnom bibliotekom ''Njegoš'' i još nekoliko zanimljivih programa koji će joj pomoći da upozna našu kulturu. U međuvremenu, predano uči srpski jezik.