Dobra iskustva Švajcarske za brže zapošljavanje mladih

Protekle godine, zahvaljujući programu ''Znanjem do posla'', zaposlenje je u nekoliko knjaževačkih firmi pronašlo dvadesetak devojaka i mladića. Svi oni prošli su program obuke na radnom mestu, stekavši veštine i znanja, potrebna određenim kompanijama. ''Iskustva razvijenih zapadnih zemalja koristimo da bismo rešili problem nezaposlenosti mladih'', kažu u Centru za obuku i radno angažovanje mladih.

Nezaposlenost je jedan od najvećih problema mladih, kažu u Centru za obuku i radno angažovanje u Knjaževcu. Podticanje aktivizma i angažovanja su važni za njihov bolji položaj u društvu, ali je suštinski problem radno osposobljavanje, obučavanje i konačno zapošljavanje mladih. Zbog toga se ušlo u realizaciju programa ''Znanjem do posla'', kaže direktor Centra Bojan Radosavljević.

''U poslednje dve godine, sa dobijanjem zanačajnije podrške međunarodnih organizacija Švajcarske razvojne agencije i Nemačke organizacije za mađunarodnu saradnju, ušli smo u studioznije rešavanje ovog problema na način da koristimo pozitivna i dobra iskustva, koja te zemlje imaju u rešavanju problema nezaposlenosti mladih.''

Projekat ''Znanjem do posla'' sprovodi se kroz nekoliko manjih programa, kakva je obuka na radnom mestu, zahvaljujući kojoj je u knjaževačkim firmama posao dobilo dvadesetak mladih ljudi.

''Program obuke na radnom mestu je jedan od najučinkovitijih i najefektnijih. On podrazumeva saradnju sa lokalnim privrednim subjektima, sa kojima smo pronašli zajednički interes- naša socijalna misija je povećanje zapošljivosti mladih, a njihov zapošljavanje kvalitetne radne snage. Sklapamo sporazum o saradnji, gde oni primaju određeni broj korisnika za određeni profil zanimanja i obučavaju mlade ljude za posao. Koristeći naš program, firme mogu da obučavaju radnu snagu bez ikakvih troškova. Prošle godine su u programu učestvovale tri komapanije. To su Kran ing, Beba kids i Recika. Sprovođene su obuke za tri profila zanimanja – galanteristu, montera – bravara i šivača tekstila. Na konkurs se javilo devedesetoro mladih ljudi. Za svakog od njih organizovan je intervju sa poslodavcima. Oni su izabrali 47, a 21 je ostao da radi u tim kompanijama.''

Starijim osnovcima i srednjoškolcima, koje tek čeka osvajanje sveta rada, namenjen je Centar za karijerno vođenje i savetovanje. On treba da im pomogne da identifikukuju svoje sposobnosti, interesovanja i odaberu profesiju kojom će se baviti u budućnosti.

''Kičma programa je Centar za karijerno vođenje i savetovanje. Ono nije novina u našoj državi, nalazi se u nastavnim planovima svih škola u Srbiji, ali škole rade onoliko koliko mogu. U Švajcarskoj su karijerni centri veoma bitni takva vrsta obrazovnog mentorstva postoji tokom čitvog školovanja. Deca se, u skladu da sposobnostima i interesovanjima usmeravaju da izaberu pravo zanimanje. To je i naša ideja. Naš Zakon o obrazovanju nije podložan brzim promenama, ali smo mi, eksterno podržani od međunardonih organizacija, napravili sporazume sa školama, napravićemo tim karijernih savetnika. Tako ćemo, zajedničkim snagama, kroz novi pristup, mladim ljudima pomogli da izaberu zanimanje i sticanje praktičnog iskustva u komapanijama.''

Program ''Znanjem do posla'' zasniva se na švajcarskom sistemu upravljanja tržištem rada, prilagođenom posebnostima naše zemlje i naše opštine i upravo se i finansira sredstvima Švajcarske razvojne agencije, a na osnovu bilateralnog sporazuma ove zemlje i Srbije. Iskustva, stečena u njegovoj realizaciji treba da pomognu Ministarstvu prosvete da izvrši reformu obrazovanja.