Do sada: 30 programa, 30 kompanija, 266 praktikanata

U programu ''Znanjem do posla'' učestvuje u ovom trenutku 30 kompanija iz Srbije sa 266 praktikanata. Očekivanja su da će više od polovine mladih ljudi ostati da rade u kompanijama u kojima su završili obuku za mahom deficitarna zanimanja.

Naredne nedelje šestoro praktikanata završava obuku za zanimanje šivač u knjaževačkom preduzeću MDS. Ova kompanija, koja se blizu deceniju i po sa uspehom bavi proizvodnjom košulja, bluza, haljina, jedan je od 30 partnera programa ''Znanjem do posla'' u ovom ciklusu.

''Jako smo zadovoljni odzivom poslodavaca. Bili smo skeptični zbog kovida 19, jer je poslodavcima u uslovima pandemije teško da planiraju proces rada, zapošljavanje novih radnika. Međutim, javio nam se veliki broj poslodavaca. Za sada imamo 30 odobrenih programa sa 30 kompanija i 266 praktikanata. Prošla faza, koja je završena 2019. godine, bila je veoma uspešna. Imali smo preko 1000 praktikanata, oko 400 kompanija i više od 60 odsto mladih koji su se zaposlili. I sada očekujemo da više od polovine praktikanata ostane u kompanijama u kojima su završili obuku'', kaže Jelena Stefanović iz NIRA'S IP CONSULT, koja realizuje projekat ''Znanjem do posla''.

Pre ulaska u svaku kompaniju, kroz karijerno savetovanje, razvijaju se programi obuke za zanimanja koja su privredi potrebna.

''Javljaju nam se kompanije koje imaju potrebu za deficitarnim zanimanjima poput bravara montera, bravara zavarivača, operatera u obradi mleka...Gledamo kako da privuičemo mlade i da ih zainteresujemo za ta zanimanja. To radimo preko aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja. Pokušavamo da ta zanimanja predstavimo na drugačiji način, da možda za neka tradiconalno ženska, ili tradicionalno muška zanimanja zainteresujemo suprotni pol...Ukratko – da otvorimo svce mogućnosti za mlade, pružimo im šansu da razmisle o eventualnoj prekvalifikaciji, ili sticanju novih veština'', dodaje Jelena.

Javni poziv za poslodavce otvoren je u julu prošle godine i trajaće do maja, sa mogućnošću produženja, a druga faza programa ''Znanjem do posla'' završava se 2023. godine.