Crkva Sv. Pantelejmona: Kad praznuje celo Žlne

U Srbiji svako selo ima jedan dan koji slavi i svetkuje. U Žlnu, to je praznik Svetog Pantelejmona, kome je posvećena i jedna od najlepših crkava knjaževačkog kraja, podignuta 1889. godine.

Praznik Svetog Pantelejmona oduvek je u Žlnu bio velika svetkovina. Prema svedočenju starijih meštana, na korzou koje se protezalo od seoske crkve do centra znalo je da se okupi i nekoliko stotina devojaka i mladića. Današnji žitelji, ili bar oni koji ovde provode letnje praznike, pokušavaju da zadrže delić tradicije, sečenjem slavskog kolača i druženjem u porti jedne od najlepših i najstarijih crkava Timočke eparhije, podignutoj 1889. godine.

Crkva je rekonstrisana pre desetak godina, ali  meštani, koje za ovo selo vežu uspomene ranog detinjstva, žele da joj do naredne godine potpuno vrate nekadašnji sjaj. U lokalnoj samoupravi još jednom ističu da su spremni da podrže svaku dobru seosku inicijativu.

Od ovogodišnjeg kolačara Vladimira Pavlovića, kolač je za narednu, godinu preuzeo Bratislav Marković, a slavlje u crkvenoj porti teško je bilo i zamisliti bez narodnog kola, kojem nisu odoleli ni stari, ni mladi.