Četvrti ''Tozin lonac'': Festival dobre hrane

Uz podršku opštine Knjaževac, Udruženje za negovanje tradicije ''Izvor'' organizovalo je 20. maja četvrti po redu ''Tozin lonac'', svojevrsni festival ukusne hrane. Razne specijalitete, mahom domaće kuhinje, na izletištu Banjica pripremalo je 15 kulinarskih ekipa.

Prostor izletišta Banjica biće od ove godine stalno mesto održavanja ''Tozinog lonca'', kazala je na otvaranju ove manifestacije Ljiljana Mihajlović, predsednica Udruženja za negovanje tradicije ''Izvor''.

Kulinarski festival ''Tozin lonac'' dešava se četvrtu godinu za redom, podsećajući nas na Svetozara Jovanovića, izuzetnog arheologa Zavičajnog muzeja, istraživača i sjajnog kuvara. Takvog ga pamti i prijatelj Slaviša Radenković.
''Toza je, pre svega, bio vrstan arheolog, a druga ljubav bila mu je kulinarstvo. Ko god je došao u Ravnu bio je primljen i ugošćen kao prijatelj. A mi, dok budemo živi, valjda ćemo da se družimo i da ''prčkamo'' po tom loncu, koji sigurno niko od nas ne može da napravi kao Toza''.

U loncima, šerpama, tepsijama, kotlićima, krčkali su se gulaši i paprikaši,  teleće glave u saftu, specijaliteti pod sačem, gibanice, pite zeljanice, bilo je tu i neizostavnog prženog, a šarene salate nisu se mogle izbrojati. Kuvari, kao i svake godine, oni kojima to nije osnovno zanimanje. Mesa svakakvog – i pilećeg i svinjskog i jazavičjeg.
 
Na kraju, kako je i red, svaki učesnik ''Tozinog lonca'' dobio je odgovarajuću nagradu i priznanje za uloženi trud. U pobedničkom loncu ove godine bio je Teklijin pastirski gulaš.