Ambasadorka Australije u Knjaževcu: Samostalnost žena i bogastvo tradicije

Udruženje Etno centar iz Knjaževca organizovalo je danas izložbu radova, nastalih u toku projekta ''Eko moda'', realizovanog uz podršku Ambasade Australije. Otvaranju izložbe prisustvovala je i Njena ekselencija Julia Feeney, ambasadorka ove daleke zemlje u Srbiji.

Kako odeća koja nam je dosadila, može ponovo da izgleda nova, zanimljiva i moderna, pokazale su žene Udruženja Etno centar, izrađujući odevne predmete korišćenjem reciklirane odeće i tekstila. Projekat ''Eko moda'' finansijski je podržala Ambasada Australije, što je bio i razlog da Njena ekselencija ambasadorka Julia Feeney, poseti Knjaževac. Kako je kazala, cilj je bio da se, podsticanjem ekonomske samostalnosti žena, čuva i bogatstvo tradicije.

''Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde gde mogu da vidim bogatstvo tradicije ovoga grada. Pravi razlog moje posete je ''Eko moda'' i ponosna sam ovim radom, jer naš fokus i jeste na osnaživanju žena i oživljavanje nacionalne tradicije. Osnaživanje žena nije dobro samo sa aspekta ljudskih prava, nego i sa ekionomske strane...'', kazala je ambasadorka Australije.

Svoje majstorstvo Etno centar od 2005. demonstrira na izradi dvopređnih čarapa, a ''Eko moda'' bila je prilika i da se pokaže umešnost u tkanju, necovanju, vezu.

''Od samog početka trudimo se da stare zanate sačuvamo od zaborava. Tu su, prvenstveno, dvopređne čarape, po kojima smo prepoznatljive. Radimo replike za Etno mrežu, koje se poklanjaju gostima Vlade Srbije. Skoro ceo svet zna za njih,'' kaže Suzana Ilić, predsednica Etno centra.

''Ovaj projekat imao je za cilj više stvari – jedan od njih je neka vrsta ekonomskog osnaživanja žena, a drugi da se nauče tehnikama ručnih radova, da naprave proizvode koji mogu da budu atraktivni za prodaju. Za izradu odevnih predmeta koristile smo več korišćenu odeću,'' rekla je Ana Jovanović, koordinatorka projekta. 

Opština Knjaževac uvek će podržati aktivna udruženja, koja svojim idejama doprinose afirmaciji grada i razvoju turizma, kazao je predsednik Skupštine opštine Miodrag Ivković.

''Opština Knjaževac podržava sve projekte naših udruženja, pogotovu onih koja su aktivna. Jedno od aktivnijih je, svakako, Etno centar. I u narednom periodu ćemo podržavati takav rad, koji doprinosi razvoju turizma i promociji opštine,'' naglsio je Ivković.

Neobične odevne predmete u prostoru Arheo etno parka u Ravni i delić ručnih radova ovih vrednih žena, prva je imala priliku da vidi ambasadorka Feeny, a Etno centar uskoro planira i veliku izložbu, na kojoj će ih predstaviti i široj javosti.