30. maj – Svetski dan obolelih od multiple skleroze

30. maj – Svetski dan obolelih od multiple skleroze

Svuda u svetu se 30. maja obeležava Svetski dan obolelih od multiple skleroze.Ova opaka i neizlečiva bolest, bolest sa hiljadu lica, napada mlade ljude u najproduktivnijim godinama života uzmeđu 20 i 40 godine i češće obolevaju žene.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 9 000 obolelih od multiple skleroze, a prema nezvaničnim podacima, u našoj opštini oko 100 naših sugrađana se bore i žive sa multiplom sklerozom. Neki od njih utehu, razumevanje i novu svrhu života pronalaze u Udruženju multiple skleroze, koje je, kako kažu, njihov drugi dom. 

''Borimo se za jednakost, podizanje svesti naših sugrađana i drugačiji pogled na invalidnost, pružamo podršku članovima i njihovim porodicama. Borimo se za svoje mesto u društvu i malo više razumevanja . Oboleli od multiple skleroze imaju zaista loš tretman. Žive od invalidske penzije, lečenje je skupo, a u našoj državi se još ne koristi terapija koja bi zaustavila ms i dovela do niskog stepena invaliditeta. Banjsko lečenje je preskupo i opet nije o trošku fonda. Bolujemo od neizlečive i skupe bolesti, ali  još uvek nosimo osmeh na licu i razumevanje čak i za one koji nas ne razumeju. Igramo, pevamo, plešemo, stvaramo mala kreativna dela u udruženju i zahvaljujući podršci mnogih institucija učestvujemo u gotovo svim sferama života'', navodi se u pismu Udruženja obolelih od multiple skleroze, povodom Svetskog dana obolelih od ove bolesti.