15 godina MS udruženja: Zajedno do jednakosti

Udruženje obolelih od multiple skleroze obeležilo je juče u restoranu Stara barutana 15 godina postojanja i rada i, kako je rečeno, neprekidne borbe kako bi se osvojilo ''mesto pod suncem''.

 

Deceniju i po traje borba obolelih od multipe skleroze da budu prepoznati od okoline, da objasne da nisu manje vredni, da imaju iste potrebe da rade, vole, smeju se i nerviraju, kao i njihovi poznanici, prijatelji, rođaci, od kojih očekuju samo malo razumevanja i truda da uklone barijere, kako arhitektonske, tako i one u glavama.

''Mi smo najpre radili kao međuopštinska organizacija, pa kao MS klub, a onda smo prerasli u Udruženje multiple skleroze. Iza nas je velika borba i naših članova i člnanova porodica da budemo deo društva. Slogan obeležavanja jubileja je ''Zajedno do jednakosti'''. Udruženje ima 44 člana. Većina su žene, jer od ove bolesti najviše obolevaju osobe ženskog pola u najproduktivnijim godinama života'', kazala je predsednica MS udruženja Ana Ranđelović.

Sa nekolicinom Knjaževčana prvu priču o obolelima od ms-a zapodenuo je pre 15 godina Dragan Stojanović, čija porodica i dan – danas podržava i pomaže rad Udruženja.

''Dragan Stojanović, veliki čovek. danas nije sa nama, ali nas njegova porodica i dan – danas podržava i pomaže naš rad'', istakla je Ranđelović.

''Lokalna samouprava se trudi da pomogne udruženju, ali ja imam i svoju lićnu potrebu da budem uz njih. Tu sam od osnivanja, vozim ih na proslave, lečenja...Od njih ima mnogo da se nauči o borbi i želji za životom'', rekao je Marko Stojanović, pomoćnik predsednika Opštine i sin Dragana Stojanovića.

Knjaževačko udruženje osvaja svoje mesto pod suncem, kao  deo velike poridice, kazala je primarijus dr Lela Mihajlović Jovanović, specijalista neuropsihijatrije, ističući da od multiple skleroze boluje u Srbiji čak devet hiljada ljudi. Radost svog jubileja Udruženje je podelilo sa brojnim prijateljima iz Srbije i regiona.

Petnaest godina Udruženja obolelih od multiple skleroze i svečanost, koja je tim povodom organizovana u Staroj barutani,  još jedna je priča o herojstvu i ličnim pobedama, o  motivaciji sa kojom je moguće, uprkos teškoj dijagnozi, neometano voditi aktivan i ispunjen život.