15 godina ''Izvora'' : Najlepši peškiri i obredni hlebovi

Zbog pandemije koronavirusa ovog decembra nije bilo Susreta etno druženja i asocijacija Srbije. Udruženje za nagovanje tradicije ''Izvor'' organizovalo je samo takmičenje za najlepše obredne peškire i hlebove. U godini kada obeležava 15 godina postojanja, izložbu radova iz Knjaževca i cele Sbije, ''Izvor'' je priredio u velikoj galeriji Doma kulture.

Pandemija koronavirusa umnogome je promenila naše živote, otkazala, ili odložila brojne manifestacije. Među njima su i Susreti etno udruženja i asocijalcija Srbije, koje Udruženje ''Izvor'', pod sloganom ''Tradicijom u Evropu'', organizuje svakog decembra.

Uprkos izmenjenim okolnostima, u ''Izvoru'' nisu odusatali od takmičenja za najlepše obredne peškire i hlebove. Tematska izložba, posvećena ovim elementima srpskih običaja, postavljena je u velikoj galeriji Doma kulture.

''Dogovorili smo se da ne prekidamo manifestaciju bez obzira što su ovakvi uslovi, da takmičarski deo ostane. Učestvovale su, na naše zadovoljstvo, sve tri osnovne škole sa prelepim radovima, sa obrednim hlebovima. Što se odraslih tiče, ponosna sam što su u ovakvim uslovima, kao predstavnici udruženja, ili pojedinačno, svoje prelepe peškire poslali učesnici iz 11 gradova Srbije, kazala je Ljiljana Mihajlović, predsednica ''Izvora''.

Tradiciju svoga kraja i tradiciju Srbije udruženje ''Izvor'' čuva na različite načine punih 15 godina, sarađujući sa kreativnim ljudima različitog uzrasta. Predsednica Ljiljana Mihajlović najponosnija je na rad sa decom i mladima.

Opština Knjaževac nastaviće da podržava rad svih udruženja građana u knjaževačkoj opštini, pogotovu onih koja podstiču ljubav najmlađih prema zavičaju, kazao je, nakon obilaska izložbe Branislav Josifović, zamenik predsednika Opštine.

''Udruženje ''Izvor'' je dokaz da kad svu svoju energiju uložite u nešto, možete da postanete ozbiljan igrač u polju na kome delujete. Udruženje ''Izvor'' je, takođe, primer kako može da se radi sa najrazličitijim grupama – od starijih žena koje neguju tradicionalne zanate, preko žene koje žele da budu preduzetnice, do naših najmlađih. Mi ćemo nastaviti da iz lokalnog budžeta podržavamo sve aktivnosti naših udruženja, bilo da je reč o tradiciji, kulturi, ili omladinskim politikama. Trudićemo se da njihove aktivnosti budu ispraćene iz budžeta, jer, ako gledamo tradiciju, nećemo da dozvolimo da dece ne znaju ništa o zavičaju, već da nauče što više i budu ponosni na svoj Knjaževac'', naglasio je Josifović.

Izložba posvećena obrednim peškirima i hlebovima, kreacijama učenika osnovnih škola i jubileju ''Izvora'', biće postavljena u Domu kulture u narednih 15 dana, te je, poštujući mere zaštite od kovida 19, mogu pogledati svi zainteresovani građani.