Zavičajni muzej: Zavičaj Dragoljubu Sandiću

Zavičajni muzej predstavio je sinoć monografsko izdanje ''Iz pera majstora – Dragoljub Sandić Sandi'' i otvorio izložbu posvećenu umetniku koji je, baveći se grafičkim dizajnom, pisanjem, slikanjem, ilustrovanjem... obeležio poslednju četvrtinu XX veka u Knjaževcu, Srbiji i Jugoslaviji. Objavljivanje monografije podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Dođe tako trenutak u ovom poslu kada ne znate odakle da počnete priču. Jer, kako da u nekoliko rečenica i dva minuta priloga stane bar veći deo toga o čoveku koji je imao toliko talenata i toliko interesovanja, dovoljnih za dva života. Dragoljubu Sandiću, grafičkom dizajneru, piscu, ilustratoru, strip crtaču,  neumornom poborniku slobode govora, duhovitom i lucidnom umetniku, Knjaževac se odužio sasvim posebnom knjigom i izložbom, otvorenom u galeriji Zavičajnog muzeja. A na promociji – porodica, prijatelji, muzika, bez puno formalnosti, baš kako bi to i on želeo.

Monografiju ''Iz pera majstora – Dragoljub Sandić Sandi'', osamnaest godina nakon njegove smrti, potpisuju Slaviša Savić, porodica Sandić i Zavičajni muzej, odnosno Milena Milošević Micić.

''Trudio sam se da stručno analiziram njegovo stvaralaštvo, da to sve skupim u jednu celinu, da krajnji cilj bude to da ona inspiriše neke mlade naraštaje i da to bude atraktivna monografija koja će privći pažnju mnogima'', kazao je Slaviša Savić.

Bio je svestrani umetnik, jedan od onih čije je stvaralaštvo obeležilo srpsku i jugoslovensku scenu, ali i strastveni hroničar svakodnevnog života, čije su opaske,  misli,  karikature umele da nas nateraju na razmišljanje. Davao nam je razloge da volimo Knjaževac.

''Ovo je, zaista, knjiga koja se topi u rukama, a u domenu grafičkog dizajna i štampe jeste prvo prvo izdanje ove vrste u Srbiji. Imamo puno razloga da budemo srećni i ponosni i da verujemo da je ovo približno dobar način da se Sandiju zahvalimo za sve što je učinio za ovaj grad i što je ovoj varoši dao neverovatan vizuelni identitet'', rekla je Milena Milošević Micić.

Iz umetničke radionice Sandić izašli su danas svima dobro poznati logotipi Muzeja, Lede, Gimnazije, Džervina, Molitve pod Midžorom, Kupa Radivoja Koraća, Večeri otvorenog srca, brojni crtani junaci i mnogo, mnogo toga drugog. Izložba će biti otvorena do 24. januara, tako da će svi koji to žele moći da zavire u umetnički svet jedne izuzetne ličnosti.