Zavičajni muzej priprema monografiju o velikom Dragoslavu Živkoviću

U Zavičajnom muzeju u Knjaževcu, u okolnostima koje diktira pandemija koronavirusa, u toku su pripreme za objavljivanje monografije o velikom slikaru Dragoslavu Živkoviću. Projekat "Umetnost Dragoslava Živkovića - priča o zavičaju", koji podrazumeva i izradu veb - sajta, te virtuelne galerije, podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Кada Gospod upali veliku sijalicu, onda Dragoslav hvata svetlo i premešta ga polako, kao da premešta kristalnu vazu na platno. To svetlo slaže po platnu da bi očima priredio gozbu. Tako je o akademskom slikaru Dragoslavu Živkoviću pisao profesor i pesnik Stojan Bogdanović. Do kraja godine o jednom od najznačajnijih umetnika ove zemlje, čitaćemo u monografiji koju priprema Zavičajni muzej. Na njoj, prema rečima Milene Milošević Micić, radi tim izuzetnih stručnjaka.
 
''Projekat i priprema monografije o Dragoslavu Živkoviću podrazumeva nekoliko važnih aktivnosti. Okupljen je oko ovog zadatka izuzetan tim. Tu je Dušica Živković, muzejski savetnik, etnolog, tekst monografije piše Dragan Jovanović Danilov, o fotografiji brine majstor fotografije Saša Milutnović...Odazvali su se muzeji i ustanove kulture u kojima se čuvaju i izlažu Dragoslavljeva dela, poput Moderne galerije u Valjevu i njenog nekadašnjeg direktora Dušana Jovanovića, galerije Matice srpske, muezeja u Zaječaru, privatnih kolekcionara...Pravi je trenutak da monografija, kao kapitalno delo, na sveobuhvatan način predstavi stvaralački opus Dragoslava Živkovića. Na pripremi radi i vrhunski dizajner Slaviša Savić. To su ljudi, koji, ne samo da cene Dragoslavljevu umetnost, već vole i Knjaževac i naš zavičaj'', kaže Milošević – Micić.

Kolekcija slika Dragoslava Živkovića, koja se čuva u Muzeju od nedavno bogatija je za još jedno delo. Reč je o prikazu ktitorske porodice sa modelom kameničke Bogorodičine crkve.

''Posebno je lepa stvar što je ta slika dobila svoje dugo čekano mesto u postavci. Radujemo se tome, ne samo zbog toga što je naša postavka jedinstvena jer se u njoj nalaze dela Dragoslava Živkovića koja ilustruju i interpretiraju nasleđe našeg kraja, već i zato što je to veliko delo koje obrađuje ktitorsku porodicu, odnosno kameničku crkvu, koja je biser umetnosti i arhitekture''.

Privilegovani smo što jednog tako velikog umetnika, čije stvaralaštvo nadaleko prevazilazi granice Srbije i Evrope, imamo za prijatelja, komšiju, kolegu, savremenika, poručuje Milena Milošević Micić.

''Nije česta stvar i nije svakome dato da ima mogućnost i privilegiju da bude savremenik, prijatelj, kolega, jednom tako velikom umetniku. Mi smo privilegovani zato što je on među nama i što živi i  radi sa nama. Njegovo stvaralaštvo nadaleko prevazilazi granice Srbije i Evrope. Mlade generacije imaju priliku da se upoznaju sa njegovim slikarstvom i da, zahvaljujući njegovim slikama, dožive i bolje razumeju zavičaj. Nema boljeg načina da Muzej obeleži 40 godina postojanja od predstavljanja tako velikog umetnika, koji se rađa jednom u 500 godina i etno naše sreće da bude naš savremenik''.

Pored monografije, biće snimljen dokumentarni film, izrađen veb - sajt i viruelna galerija... sve ono što će poslužiti da ova čudesna umetnost ostane za zavičaj i istoriju. Projekat prezentacije stvaralaštva Dragoslava ŽIvkovića Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je sa 605 hiljada dinara.