Zavičajni muzej: Nesvakidašnja priča o igračkama

U galeriji Zavičajnog muzeja otvorena je sinoć izložba ''Mila moja – dečje igračke od praistorije do danas''. Nesvakidašnju priču o detinjstvu pripremili su, uz podršku Ministarstva kulture i infornisanja, stručnjaci iz šest srpskih muzeja.

Nesvakidašnju priču o detinjstvu i igračkama kroz izložbu ''Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas'' realizovali su arheolozi, istoričari umetnosti i etnolozi  srpskih muzeja iz Negotina, Jagodine, Požarevca, Sremske Mitrovice, Knjaževca i Zaječara, kao nosioca projekta, podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja. Šest muzeja ujedinilo se da oživi čaroliju detinjstva, kazala je Suzana Antić, etnolog Narodnog muzeja u Zaječaru.

Unazad nekoliko meseci, okosnicu rada Zavičajnog muzeja predstavljaju aktivnosti koje uključuju decu i mlade, što je i preporuka resornog ministarstva, kaže direktor Aleksandar Ristić.

Zbirka igračaka Zavičajnog muzeja, u kojoj se nalaze lutke, nameštaj za lutke, automobili, sanke i drugi predmeti, formirana je pre tri decenije od strane tadašnjeg kustosa etnologa Dušice Živković.