Vek oslobođenja u Velikom ratu: Portreti slavnih predaka

Sto godina od oslobođenja Knjaževca u Prvom svetskom ratu Narodna biblioteka ''Njegoš'' obeležila je izložbom ''Portreti učesnika Velikog rata''. Otvaranje izložbe okupilo je sinoć u galeriji Doma kulture potomke hrabrih boraca na emotivnom času istorije, upravo u danu kada je varoš oslobođena u Prvom svetskom ratu.

Pobedu u Prvom svetskom ratu Knjaževac je platio životima četiri hiljade vojnika. Priče o nekima od njih vek kasnije, javnosti otkriva Narodna biblioteka ''Njegoš'' 16. oktobra, na dan kada je naša varoš oslovođena u Velikom ratu, izložbom fotografija, dokumenata, kazivanja boraca 14. knjaževačkog puka, koja su brižljivo čuvana u privatnim zbirkama i u sećanjima potomaka.

Sudbina celokupne srpske vojske, bila je i sudbina knjaževačkog 14. puka. Poput Odiseja, koji je došao na Krf i nakon toga pronašao svoju Itaku, tako su i oni, pronašli i oslobodili svoju zemlju, kaže istoričar Ivica Mišić.

''Od trenutka kada je započela mobilizacija, pa sve do trenutka kada je Srbija oslobođena prvog novembra 1918, 14. knjaževački puk je delio sudbinu i narodna i države. Vidimo ih kod Tekeriša, na Legetu, u povlačenju srpske vojske, kod Leskovca, Trstenika, Gnjilana, u prelasku preko Albanije, na Krfu. Preko dve godine proveli su na Solunskom frontu i pobedonsno se vratili u Srbiju. To je priča Homerovog Odiseja, koji je lutao i tražio otadžbinu, pronašao utočište na Krfu i posle pronašao svoju Itaku. Tako su oni oslobodili svoju zemlju.''

U tim ratnim godinama, Knjaževac je bio pod bugarskom okupacijom. Bez očeva, muževa, braće, žene su bile te koje su čuvale ognjišta.

''Ako ste tri godine pod okupacijom, gde bugarske snage pokušavaju da nametnu njihov identitet, gde se zabranjuju prezimena na ''ić'', gde se proganjaju sveštenici i intelektualci, gde se vrši kulturni genocid, svakako da su žene bile heroine'', dodaje Mišić.

Portreti vojnika Velikog rata više nisu samo lica u masi zahvaljući višemesečnom radu Narodne biblioteke ''Njegoš'', koja je prikupila podatke o četrdesetoro učesnika najkvavijeg sukoba u istoriji čovečanstva, ali i priče o njihovoj sudbini, kako ratnoj, tako i životnoj.

''Rad na sistematizaciji ove građe nije bio težak, ali je budio emocije. Svi oni odisali su zdravim patriotizmom, bez obzira na to čime su se u životu bavili – da li su bili zemljodelci, zanatlije, oficiri, kafedžije, trgovci, senatori – svi su delili zajednički ratni put, zajedničku sudbinu'', kazala je Vladana Stojadinović, direktorka Biblioteke i autor izložbe.

Izložba ''Portreti učesnika Velikog rata'', kao svojevrsni almum sećanja na hrabre pretke, čijim stopama gazimo, ili se bar trudimo da to činimo, biće u narednih mesec dana dostupan oku i osećanjima Knjaževčana. Da pogledaju i pamte.