Vek od Velikog rata: Počast srpskoj i francuskoj vojsci

Povodom stogodišnjice završetka Velikog rata, Narodna biblioteka „Njegoš“ organizovala je otvaranje izložbe fotografija i dokumenata „Sa Sene, Krfa i Timoka zajedno do pobede“ Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ iz Zaječara.

Meseci prikupljanja građe u vojnom arhivu, u arhivima domaćih i inostranih biblioteka, rezultirali su izložbom dokumenata i fotografija kojom je Istorijski arhiv ''Timočka krajina'' iz Zaječara odao počast srpskim i francuskim vojnicima, koji su se, rame uz rame borili u Prvom svetskom ratu i oslobodili Timočku krajinu. Autori izložbe, čije je gostovanje u Knjaževcu organizovala Narodna biblioteka ''Njegoš'', su istoričari Zoran Janković i Nikola Milutinović.

Izložba ''Sa Sene, Krfa i Timoka zajedno do pobede'', na kojoj se nalazi i šezdesetak fotografija koje javnost do sada nije videla, svedočanstvo je burne istorije Timočke krajine, ratnih stradanja, ali i savezništva i prijateljstva francuskog i srpskog naroda. Ona predstavlja i nastavak veoma uspešne saradnje Istorijskog arhiva i knjaževačke biblioteke.
 
Izložba će u našem gradu gostovati do 19. novembra, tako da u veliku galeriju Doma kulture, gde je postavljena, Knjaževčani, naročito oni mladi, mogu da dođu na očigledan čas istorije, kako su to učinili i na otvaranju.