Uspomena na stogodišnje francusko-srpsko savezništvo

U Zavičajnom muzeju otvorena je izložba “Naša istorija, naša sećanja” posvećena stogodišnjici proboja Solunskog fronta, oslobođenju srpskih gradova 1918. godine i solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika.

Veliki broj naših sugrađana, najviše srednjoškolaca, okupio se danas u muzeju, na otvaranju izložbe Naša istorija, naša sećanja. Prisutne je najpre pozdravila Milena Milošević Micić, viši kustos istoričar umetnosti i v.d. direktora Muzeja. “Naša dužnost je da na herojstvu naših predaka učimo kako se čuva sloboda. Takođe, moramo biti dostojni svojih predaka i da budemo spremni, poput njih, da ako i kad zatreba, branimo slobodu i pomognemo svakome kome je pomoć potrebna”.

Uz pomoć gradova domaćina, izložbu su priredili Francuski institut u Srbiji i ambasada Francuske. Podršku realizaciji izložbe pružili su i Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric Srbija.  “Prošlo je sto godina od kako su se Srbi i Francuzi zajedno borili u Velikom ratu. Poznate su velike srpske žrtve i mi na ovaj način želimo da odamo poštu svima koji su dali svoje živote u borbi za slobodu”,rekla je na otvaranju Marion Vion, rukovodilac Francuskog instituta u Nišu.

Učešće u borbi za slobodu ne samo srpskih, već i evropskih gradova je neverovatan trenutak časti i empatije koju je naš narod podelio sa saveznicima, rekla je stručni savetnik u realizaciji izložbe, dr Aleksandra Mirić.

Izložbu je zvanično otvorio Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac koji je podsetio na ogromne žrtve i stradanje srpskih vojnika i civila u Velikom ratu. “Grobovi naših slavnih predaka su temelji na kojima je vaskrsla srpska država. Svestan nedostojnosti da govorim o tim junacima, siguran sam da, ako naša generacija u tome nije uspela, da će ovi mladi ljudi i buduće generacije biti njihovi dostojni naslednici, a da će ih pameću i znanjem i prestići”, rekao je Milan Đokić.

Izložbu “Naša istorija, naša sećanja” već je videla publika u Leskovcu, Nišu, sada je u Knjaževcu, zatim sledi gostovanje u Beogradu, a potom će se, prema rečima organizatora, ponovo vratiti u gradove Južne Srbije.