Upoznajte Knjaževac sa zavičajcima

Deseta generacija ''Zavičajnog pojmovnika'', svoje znanje o zavičaju pokazala je danas programom ''Šetajući gradom'' u velikoj galeriji Doma kulture. Kroz edukativni program, koji su osmislili Narodna biblioteka ''Njegoš'' i Zavičajni muzej, prošlo je do sada više od stotinu dece.

Ako zamislite da ste u Knjaževac došli iz daleka i to vozom i da vam je ovaj grad potpuno nepoznat, jedan od načina da ga upoznate je da krenete u šetnju sa zavičajcima, devojčicama i dečacima koji u programu ''Zavičajni pojmovnik'' otkrivaju mnogo toga o varoši u kojoj su rođeni.

Deseta generacija zavičajaca javnosti se predstavila programom ''Šetajući gradom'', tačnije pričom o njegovim znamenitostima, kakve su Narodni dom, Gurgusovačka kula, ili železnička stanica. Ova grupa učenika šestog zareda pridružila se maloj vojsci od 150 dece, koliko ih je do sada za

vršilo ''mali kurs o zavičaju'.''S ponosom mogu da kažem da je deseta generacija zavičajaca završila mali kurs o zavičaju. Biblioteka i Muzej osmislili su ovaj program, koji je prvi put realizovan 2008. godine. U njemu je do sada učestvovalo više od 150 dece, '' kazala je Vladana Stojadinović, direktorka Biblioteke.

Edukativni program ''Zavičajni pojmovnik'' zajednički je poduhvat Narodne biblioteke „Njegoš“ i Zavičajnog muzeja i realizuje se od 2008. godine. Kroz 12 radionica, u kojima se obrađuju pojmovi od prvog do poslednjeg slova azbuke, deca stiču osnovna znanja iz opšte kulture i upoznaju kulturnu baštinu knjaževačkog kraja.