U zajedničkom kolu punih 45 godina

Velikim svečanim koncertom generacija, sinoć je u Domu kulture obeleženo 45 godina folklora u Knjaževcu.

 

Vranjanskom svitom, tom spektakularnom koreografijom, koja je na pozornicu donela uzavreli temperament juga, počeo je svečani koncert generacija, posvećen 45. godišnjici folklora u Knjaževcu. Gotovo puna dva časa, pred publiku, praćeni aplauzima i ovacijama, izlazili su i oni najmlađi i oni najstariji, i oni koji su igrali nekada, ali i oni koji tek uče prve korake tradicionalnih vlaških, torlačkih, šumadinskih, pčinjskih, crnorečkih, bosilegradskih, narodnih igara. Podsetili su nas da su u narodnu nošnju i opanke Knjaževčani ušli 1974, osnivanjem Kulturno – umetničkog društva IMT. Glavni krivac za bezmalo poluvekovno trajanje folklorne igre je koreograf, danas umetnički rukovodilac Škole folklora u Domu kulture Slavoljub Tomić.

Folklor nije samo hobi, kažu igrači. Igrajući, stekli su veliko životno iskustvo, dragocene uspomene, prijateljstva i ljubavi.

UNESCO je 2017. kolo, tradicionalnu igru naroda Srbije, stavio na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Takva baština u Knjaževcu se i dan danas čuva i prenosi na mlade generacije, koje nastavljaju da uče o kulturi iz koje potiču. Na kraju, folklor je jedina oblast amaterskog stvaralaštva u Knjaževcu koja je odolela vremenu i svake godine napreduje bar za stepenik više.