Studenti u Ravni: Najjači utisak priroda i ljudi

Svoju saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama Zavičajni muzej nastavio je ovog leta ugostivši studente Odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Smešteni u Arheo – etno parku u Ravni, oni su proteklih dana istraživali običaje, verovanja, kulturnu baštinu sela knjaževačke opštine.

Najčešći gosti Areheo – etno parka u Ravni su etnolozi i antropolozi, koji su i ovog leta zavirivali u sela knjaževačke opštine u potrazi, prvenstveno, za pričama o lekovitom bilju, kazao je profesor Marko Pišev.

Pećinski crtež u Gabrovnici  i stari grad u Koželju, za koje nije čulo ni lokalno stanovništvo i koje je teško i pronaći, treba sačuvati i otvoriti za posetioce, smatra profesor.

Studente, koji su i samo angažovani u zaštiti prirode, fasicnirali su netaknuta priroda,  gostoprimstvo seoskih domaćina, ali i njihov stav o opstanku staroplaninskih sela nakon izgradnje malih elektrana.

Zavičajni muzej neguje svoju saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama i dragocen nam je njihov pogled na našu kulturnu baštinu, kaže Jelena Kurtić kustos etnolog.

Mladima koji žele da nauče nešto novo, Arheo – etno park u Ravni biće ispunjen i narednih dana, s obzirom da je počela Letnja škola konzervacije i tradicionalnih zanata.