Stota knjiga Narodne biblioteke ''Njegoš''

Izdavačku 2018. godinu Narodna biblioteka ''Njegoš'' privodi kraju objavljivanjem publikcije ''Stota knjiga'', zbirke priloga o svojim izdanjima od 2008. do 2018. godine.

Svoju izdavačku delatnost, bar kada je u pitanju 2018, Narodna biblioteka ''Njegoš'' kraju privodi objavljivanjem ''Stote knjige'', publikacije čiji naslov upravo i govori o tome da je reč o zbirci priloga o knjigama, koje su objavljivane od 2008. do 2018. godine.

''Ove godine Biblioteka je objavila stotu monografsku publikaciju. Izdavačka delatnost počela je 1990. godine, a ''lavina je krenula'' 2008, kada je ta delatnost obnovljena i formirane edicije. Intenzivno, izdavaštvom se bavimo 10 godina'', kaže Vladana Stojadinović, direktor Biblioteke.

Intenzivno bavljenje izdavaštvom rezultiralo je u protekoj deceniji obajavljivanjem deset publikacija godišnje, čime se ne mogu pohvaliti ni biblioteke iz mnogo većih gradova Srbije.

''Biblioteke treba da se bave zavičajnim temama, naučnim istraživanjima, jer, da to ne rade biblioteke, ko bi drugi''.

Narednu, 2019. Narodna biblioteka ''Njegoš'' posvetiće, pored ostalog i 160. godišnjici od kada je Gurgusovac postao Knjaževac.

''Sledeće godine, kada varoš obeležava 160 godina od kada je dobila ime, uradićemo izložbu koja će se zvati ''Knjaz u Knjaževcu'', posvećenu knezu Milošu. Osnovaćemo i sasvim novu ediciju, posvećenu usmenoj istoriji Knjaževca,'' kazala je za Knjaževacinfo Vladana Stojadinović.
Stotinu do sada objavaljenih publikacija stalo je u nekokliko edicija, koje se bave kulturno – istorijskim nasleđem, tradicijom, nematerijalnom baštinom, rezltatima savremenih naučnih istraživanja knjaževačkog kraja. Sve sa misijom, kako stoji na sajtu Biblioteke ''da se istraži, za budućnost sačuva i rasprostrani šaroliko bogatstvo zavičaja''.