Savremena pravoslavna slika

U velikoj galeriji Doma kulture u petak, 30. marta, otvorena je izložba slika pod nazivom ''Savremena pravoslavna slika''. Izložbu, koju će Knjaževčani moći da pogledaju u narednih mesec dana, otvorio je episkop Ilarion.

Uoči Uskrsa, ova dela treba da nas približe crkvi, kazao je otvarajući izložbu ''Savremena pravoslavna slika'', vladika timočki Ilarion.

''Ova izložba treba da ima za cilj da nas približi krstu Hristovom, a to znači da nas približi crkvi, da iz umetnosti iskoračimo dalje, a to je živi kontakt sa Bogom. Ovde imamo vizuelni prikaz onoga što su umetnici uspeli da izraze iz svojih duhovnih nadahnuća, ali ono što je suptilnije od vizuelnog, od slika, jeste sama reč...''

Ljubiteljima likovne umetnosti predstavljeno je 36 dela od trideset četvoro autora, koji su se, svako na svoj način, nose notu pravoslavlja, kazao je, citirajući istoričarku umetnosti Milicu Mihajlović, organizator programa u Domu kulture Goran Jovanović.

Na ideju da na jednom mestu okupi autore koji se pravoslavljem bave kroz svoju umetnost, došao je Rajko Karišić, profesionalni fotograf.

''Svi ovi radovi su dela mojih prijatelja slikara. Došao sam do saznanja da je ova vrsta slikarstva skrajnuta, marginalizovana i hteo sam da ih izvučem iz učmalosti. U delima nema ponavljanja, nema istog rukopisa, jedan broj radova pripada kategoriji malih remek dela.''

Muzički ton otvaranju izložbe, koju će Knjaževčani moći da pogledaju u narednih mesec dana, dao je zaječarski kamerni hor ''Ž dur''.