Preminuo Ljubiša Rajković Koželjac

Preminuo Ljubiša Rajković Koželjac

Preminuo je Ljubiša Rajković Koželjac, doktor lingvističkih nauka i književnik, jedan od najupornijih sakupljača narodnog blaga i čuvara govora Timočke krajine.

Ljubiša Rajković Koželjac je rođen 1940. godine u Koželju. Osnovnu školu učio je u rodnom selu, a gimnaziju u Zaječaru. Diplomirao je i magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost. Doktorirao je iz oblasti narodne književnosti na Filološkom fakultetu u Prištini 1994.

Predavao je u osnovnoj školi u Minićevu i u nekoliko škola u Srbiji i Crnoj Gori. Bio je prosvetni savetnik u Zaječaru, lektor za srpski jezik u Bordou i Lilu, bibliotekar Zavičajnog odeljenja Matične biblioteke ''Svetozar Marković'' u Zaječaru.

Bio je član Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore. Vukovu nagradu dobio je 2006. godine.

Autor je oko 100 knjiga. Pisao je poeziju, prozu, romane, aforizme, a široj javnosti najpoznatiiji je po svom naučnom radu iz oblasti jezika i književnosti, istorije, etnologije, antropologije, kao sakupljač narodnog blaga sa područja Timočke krajine, koje se može naći u knjigama ''Dvori samotvorni'' (1972), ''Zdravac mirišljavac'' (1978), ''Timočke poslovice, izreke i zagonetke'' (1989), ''Venci za mladenci'' (1998). O rodnom kraju pisao je u monografijama o Кoželju ''U korak s vremenom''(1969), o Jelašnici ''Mučno svitanje'' (2000). Autor je više naučnih publikacija o timočkom govoru: ''Rečnik timočkog govora'' (2014), ''Onomastika Timoka'' (2015), čime je doprineo očuvanju govora koji nestaje.

Komemoracija povodom smrti Ljubiše Rajkovića Koželjca biće održana šestog marta u 10:00 časova u Matičnoj biblioteci ''Svetozar Marković'' u Zaječaru, a sahrana je istog dana u 14:00 časova na zaječarskom Starom groblju.