Predstavljena prva knjiga Šimona Tsubote: Poslednji trag Hiperboreje

Drugi program Radio Beograda i Festival kulture mladih Srbije objavili su, po tradiciji, pesničku zbirku prošlogodišnjeg dobitnika ''Timočke lire''. Najuspešniji pesnik 56. Festivala bio je student filozofije Šimon Tsubota. Na kraju ovogodišnjeg festivala, predstavljena je njegova knjiga ''Poslednji trag Hiperboreje''.

Moja poezija nastaje u traganju za višom stvarnošću, rekao Šimon Cubota protekle godine, dobijajući ''Timočku liru'', namenjenu najboljem pesniku Festivala kulture mladih Srbije. To traganje za narodom koji je živeo u sreći, poštenju, ne znajući za ratove, Šimon je nastavio uz podršku Drugog programa Radio Beograda i Festivala, koji su objavili njegovu prvu knjigu  ''Poslednji trag Hiperboreje''.

'To shvatam kao neko intimno, sentimentalno putovanje, na koje ću se osvrtati kao na nešto prvo i čarobno'', kaže Šimon.

Dvadesetogodišnji student filozofije, Šimon Cubota je sasvim atipična ličnost, mladić koji ne gubi vreme na nevažne stvari i ima vremena samo za ono što je stvarno važno, kaže Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio Beograda.
Priznanje ''Timočka lira'' dodeljuje se već četvrt veka, a objavljivanje pesničke zbirke laureata Radio Beograd i Festival smatraju lepom obavezom, kojom se doprinosi promociji trajnih vrednosti.
 
Šimonova knjiga, o kojoj su u Knjaževcu mnogo lepih reči izrekli i književnici Bratislav Milanović, Miloš  Petković i Obren Ristić, biće na jesen, uoči Sajma knjiga, predstavljena i u Udruženju književnika Srbije.