Predstavljen udžbenik o zavičaju

Narodna biblioteka ''Njegoš'' organizovala je 16. maja, povodom Dana opštine, promociju knjige ''Geografski faktori razvoja opštine Knjaževac'' autora dr Mikice Sibnovića.

Narodna biblioteka ''Njegoš'' posvetila je jedan od svojih javnih časova o zavičaju naučno popularnoj publikaciji Geografski faktori razvoja opštine Knjaževac dr Mikice Sibinovića. Ovaj profesor na Geografskom fakultetu u Beogradu bavio se geografijom rodnog Knjaževca  jer, kako kaže, geografski položaj određenenog kraja može da nam pruži uvid u njegove razvojne potencijale.

''Geografski položaj opštine Knjaževac je vrlo diskutabilan. Najčešće kažemo da je to vrlo povoljan položaj, ali ako malo dublje analiziramo, videćmo da nismo na dobar način povezani sa auto putevima, železnicom. Jesmo u pogranični kraj prema EU, ali ovo je pasivni pogranični kraj....Sve ove nedostatke nadograđuju ljudi. Ljudski resusrs je veoma važan i on je presudni faktor koji može da nadomesti sve nedostatke geografskog položaja.''

Knjiga Mikice Sibinovića sedma je u ediciji ''Knjaževačkim krajem''  Narodne biblioteke ''Njegoš'' i svojevrsni ''udžbenik o zavičaju'', namenjen, prvenstveno učencima i studentima, kaže direktorka Vladana Stojadnović.

''Biblioteka se intenzivno bavi izdavčkom delatnošću i nastoji da pomogne naučno istraživanje knjaževačkog kraja. Već 10 godina intenzivno sarađujemo sa Srpskim geografskim društvom i Geografskim fakultetom u Beogradu. Na taj način stekli smo dragocene saradnike. Publikacija dr Sibinovića je na korist starijim osnovcima i srednjoškolcima koji istražiju knjaževački kraj. Knjiga sadrži osnovne podatke o geografskom, istorijskom, demografskom, privrednom i kulturnom razvoju knjaževačke opštine.''

Promociji su prisustvovali i studenti treće godine Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji se u Knjaževcu nalaze na terenskoj nastavi. Za njih, Biblioteka je priredila virtuelnu šetnju kroz varoš, upoznavši ih sa mestima i ljudima, koji su obeležili istorijsku i kulturnu prošlost Knjaževca.