Predstavljen ''Srpski venac'' Todora Vlajića

Narodna biblioteka ''Njegoš'' je, povodom Dana opštine Knjaževac, predstavila javnosti fototipsko reprint izdanje ''Srpskog venca'', prve knjige nastale u Gurgusovcu 1850. godine. Reč je o zbirci narodnih tvorevina koje je sakupio i objavio učitelj Todor Vlajić, književnik i ljubitelj narodne književnosti.

Prva knjiga nastala u Gurgusovcu daleke 1850. godine je ''Srpski venac'' učitelja i ljubitelja srpske istorije i narodne književnosti Todora Vlajića. Fototipsko reprint izdanje ove lnjige objavila je Narodna biblioteka ''Njegoš'', učinivši je dostupnom čitaocima, naučnoj i sručnoj javnosti. Temeljan naučno – istraživački rad na priređivanju publikacije obavili su docent dr Danijela Popović Nikolić i dr Aleksandar Kostadinović.

''Todor Vlajić po svom stvaralaštvu podseća na autore koje zovemo prvom generacijom srpskih romantičara. On je blizak Vuku Karadžiću, Simi Milutiboviću Sarajliji. Jako je bitno ponuditi savremenom čitaocu jednu ovakvu knjigu – da se jedan arhaičan tekst prevede u ono što je savremena ortografska norma. To će olakšati put savremenom čitaocu. Ovakva izdanja koja se bave starom, retkom knjigom neobično su važna. Ovo što Biblioteka u Knjaževcu radi redak je primer dobre prakse i odnosa prema kulturi i književnosti'', kazao je Kostadinović.

''Mislim da Knjaževac treba da bude ponosan na činjenicu da je jedna od retkih knjiga koja je posvećena prikupljenim radovima iz oblasti narodne književnosti, ali i autorskim delima Todora Vlajića, objavljena upravo u ovom gradu. Važno je za istoriju srpske kulture za istoriju usmene književnosti zato što je ona bila jedna od najranijih malih zbornika narodnih umotvorina'', istakla je Popović Nikolić.
 
''Srpski venac'' Todora Vlajića svedoči i o tome da se knjizi u Knjaževcu poklanjala pažnja i u 19. veku.

''To je prva knjiga koja je priređena u Knjaževcu, a mi je smatramo i prvom autorskom knjigom. Ova publikacija je u ono vreme 1850. godine objavljena uz veliku pomoć varoških vlasti i uz pomoć mnogih prenumeranata. Smisao našeg rada je da sačuvamo ono što je ne samo zavičajno, nego i nacionalno kulturno nasleđe'', rekla je Vladana Stojadninović, direktorka Biblioteke.

Na promociji je prikazan i dokumentarni film o Todoru Vlajiću, a svaki posetilac ovog javnog časa o zavičajnoj kulturnoj istoriji dobio je po jedan primerak knjige. ''Srpski venac'' deveta je knjiga edicije „Zaveštanje“. Naučnoistraživački rad i štampanje publikacije realizovani su  uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.