Predstavljen Letopis Timočke eparhije

U subotu, 12. oktobra, u Domu kulture predstavljen je Letopis Timočke eparhije protojereja mr Igora Ivkovića.

 

 Ova promocija se poklapa se sa  jubilejom koji se ove godine obeležava – osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, istakla je Bojana Ilijić, viši kustos arheolog Zavičajnog muzeja u Knjaževcu na promociji knjige, koja obuhvata period od 1934. do 2014. godine.

Protojerej stavrofor Ranko Jović, paroh negotinski u penziji smartra sa se istorija crkve ne može pratiti odvojeno od istorije Srbije.

„Istorija crkve ujedno je i istorija države, jer crkva i država su dva krila jednog naroda i ako ptica ima dva krila, ona može visoko da leti. Tako je već vekovima, kroz sva burna dešavanja i krize koje su preživljavale i crkva i država“.

Ova stručna i bogato ilustrovana publikacija, u kojoj su, pored ostalog i imena sveštenika stradalih u komunističkom režimu, biće putokaz nekim novim generacijama, očekuje autor protojerej magistar Igor Ivković.

Svoje stihove na promociji kazivao je Sapasoje Joksimović, pesnik i katiheta iz Majdanpeka. Letopis je nastao sa blagoslovom episkopa Timočkog, gospodina Ilariona, kao samostalni izdavački projekat Timočke eparhije.