Predstava ''Neispričano'': Umetnik nikad nije spokojan

Ansambl Beogradskog dramskog pozorišta izveo je sinoć na velikoj sceni Doma kulture predstavu ''Neispričano'', emotivni psihološki triler Božidara Kneževića u režiji Vladana Đurkovića.

Kako jedan književnik pokušava da izađe na kraj sa sopstvenim idejama, koliko je trnovit i bolan put nastanka jednog umetničkog dela, pokušali su da nam pokažu akteri psihološkog trilera ''Neispričano'', glumci Beogradskog dramskog pozorišta. Pisac doživljava neku vrstu psihodeličnog susreta sa svojim junacima, dok se paralelno odvija priča iz Beograda tokom okupacije u Drugom svetskim ratu. Umetnik i njegovo delo u čudnoj su vezi, priznanje Milorad Damjanović, sjajan u ulozi Džimija. Predstava ''Neispričano'' može se posmatrati i kao jedan vid edukacije publike, koja dobija saznanja o tome koliko rada stoji iza svake knjige, predstave, ili slike.

''Postali smo digitalni, brzi, sve je postalo instant, bez emocija. Naš posao je počeo malo da se podrazumeva – postali smo zabava. Zapravo, samo za jednu predstavu, jednu ulogu, dva, dva i po sata, svaku noć kad ležemo da spavamo, mislimo o tome šta ćemo novo da ponudimo na probi. To su noći nespavanja, velikih kriza, preispitivanja....To je ono što ovom poslu daje čar, a s druge strane, umetnik nikad nije spokojan'', kzao je Damjanović.

Knjaževačka publika, besprekorna kao i uvek, pokazala je da poštuje pozorište čak i onda kada ono što se dešava na sceni nije iz domena takozvanih ''lakih komada'', izašavši iz velike dvorane Doma kulture bogatija za saznanja šta se sve preživi i odboluje pre nego glumci izađu na scenu. Pored Damjanovića, u predstavi igraju i  Sandra Bugarski, Jelica Knežević, Aleksandar Jovanović, Borko Sarić i Fuad Tabudžić. Tekst potpisuje Božidar Knežević, a režiju Vladan Đurković.