Otvorena nova arhološka postavka u Ravni

Nakon punih 30 godina, Zavičajni muzej, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i opštine Knjaževac, otvorio je novu arheološku postavku u Areheo etno parku u Ravni.

Ako su stari Rimljani u knjaževačkom kraju pronašli plodne vinograde i kvalitetno mesto na kome će podići svoje utvrđenje, nema razloga da ovde ne ostanu i generacije koje dolaze posle nas, ako mi za to stvorimo uslove, kazao je, otvarajući novu arheološku postavku u Arheo etno parku u Ravni, predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

''Stari Rimljani su govotili: ''Ako živišu u Rimu, živi na rimski način. Ako živiš bilo gde, ponovo živi na rimski način.'' Mi ne živimo u Beogradu, Nišu, za nas je Knjaževac Rim, centar sveta. Želimo i svojoj generaciji i generacijama koje dolaze da pružimo kvalitetne uslove života, da iz Knjaževca ne odlaze, već da Knjaževac vole i da u njemu žive. Ovakve postavke stvaraju preduslove, pored ostalog i za razvoj turizma''.

Prvi arheološki nalazi iz Ravne predstavljeni su javnosti daleke 1987. godine. Od tada, posetioci su bili uskraćeni za priču o Timacum minusu, nekropolama koja se nalaze u njegovoj blizini i celom čudesnom životu, koji se dešavao među kapijama najstarijeg vojnog utvrđenja u timočkoj oblasti, kaže viši kustos arheolog Bojana Ilijić, autor postavke.

''Prva postavka otvorena je 1987. godine. Autor je bio arheolog Svetozar Jovanović. Nakon tri decenije ukazala se potreba da se ona osavremeni, da prati potrebe savremenog posetioca i zahvaljujući Ministarstvu kulture i podršci opštine Knjaževac, Zavičajni muzej je uspeo da realizuje novu postavku u Arheo etno parku u Ravni.''

Zavičajni muzej, otvoren za sve, opremio je ovaj prostoj tablama na Brajevom pismu, rampama za invalide, bežičnim internetom, inforamcijama koje vode do android aplikacija, jednom rečju, svime što je potrebno novoj publici, kazala je vršilac dužnosti direktora Milena Milošević Micić.

''Ova postavka jeste namenjena jednoj novoj publici. Ona ima interaktivne, taktilne elemente, namenjena je svima, jer naš muzej godinama radi na unapređenju pristupačnosti u ustanovama kulture.''

Otvaranju nove arheološke postavke u Ravni prisustvovali su istraživači Arheološkog instituta Srpske akedemije nauka i umetnosti, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, predstavnici muzeja iz regiona, te zvanice iz privrednog i kulturnog i javnog života knjaževačke opštine.